Ivan-Zivko

Živko i Trabado na trenerskoj klinici na Kopaoniku

U organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala, u hotelu „Junior“ na Kopaoniku, u periodu od 28. do 30. avgusta ove godine, održaće se trenerska klinika na kojoj će predavači biti dvojica iskusnih trenera Aitor Trabado i Ivan Živko. Na ovoj klinici ograničen je broj mesta o trošku SAAF na ukupno 28, pa će svaki klub moći da pošalje po jednog trenera, pa će to biti prilika da se deo znanja dvojice poznatih stručnjaka prenese i primeni u svim klubovima u Srbiji. Preostali zainteresovani mogu unapred da se prijave (na mail [email protected]) na besplatna predavanja, ali će sami da snositi troškove boravka na klinici (hranu i smeštaj).
Aitor Trabado je glavni trener Sentrurci Kojota iz Španije, ali i generalni menadžer razvojnog tima IFAF-a i predsednik Tehničkog komiteta IFAF Evrope. Trenerskim poslom bavi se od 1996. godine, kada je počeo kao trener juniorske ekipe Bilbao Kuguarsa. Nedugo zatim, 1999. godine, postao je glavni trener tog tima, a u dva navrata gotovo deceniju je proveo na klupi Kojota. Bio je glavni trener španskog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu B grupe u Volfsbergu (Austrija) 2009. godine, kao i juniorskog tima Španije 2011 godine u Sevilji.
Trabado ima odgomnog iskustvo u organizaciji i predavanima na trenerskim klinikama, kongresima i kursevima, a izdao je nekoliko trenerskih publikacija. Osim što je član Španske asocijacije trenera američkog fudbala (ANTFA), član je i AFCA (American Football Coaches Association) i AFC Italy (Italian American Football Coaches Assotiation).
Drugi predavač takođe je vrlo poznat među našim trenerima, a radi se o Ivanu Živku, treneru Danjub Dragonsa. Austrijski stručnjak, rođen u Beču, ali poreklom sa naših prostora, je posle 9 godina igranja za Vijena Vajkingse (4 puta prvak Austrije u periodu od 1994. do 2003. godine), najpre bio trener juniorske ekipe ovog tima tokom sedam godina (takođe četiri puta osvajao titulu u toj kategoriji).
Poslednjih osam godina je trener prvog tima Dragonsa u jednoj od dve najjače lige u Evropi, u AFL-u, sa kojima je 2010. godine bio prvak Austrije. Dva puta je biran i za najboljeg trenera godine u Austriji (2007. i 2010). Ima veliko iskustvo i kao trener jedne od najjačih reprezentacija u Evropi, nacionalnog tima Austrije. U periodu od 2005. do 2008. godine bio je trener mlade i seniorske reprezentacije, posle čega se 2013. godine vratio kao trener kvoterbekova. U našoj javnosti je poznat po vođenju nacionalnog tima Austrije 2007. godine na Evropskom prvenstvu C grupe u Volfsbergu i Beču, a zatim i sledeće godine kada je osvojio i Evropsko prvenstvo B grupe i obezbedio na taj način Austrijancima povratak u elitu. Ove godine je sa Austrijom postao i vicešampion A grupe, a uspehe je imao i kao selektor fleg tima Austrije.
Ova trodnevna klinika održaće se pod nadzorom IFAF Evrope, zbog čega je predviđeno da se Goran Nišavić, u svojstvu predsednika IFAF Evrope, zajedno sa Aitorom, kao predsednikom Tehničkog komiteta IFAF Evrope, pre početka predavanja obrati svim učesnicima klinike.

Povezana vest:  JUNIORSKA LIGA SRBIJE, Panteri odbranili titulu posle velike drame!