Vukovi-Veprovi-kacigeXXII sudar večitih na Adi Cigalniji u subotu

Već nekoliko godina unazad, večiti derbi američkog fudbala, između beogradskih Vukova i kragujevačkih Wild Boarsa, zakazan je za drugi vikend prvenstva na Adi Cigalniji. Vicešampioni ponovo gostuju šampionu u Beogradu, a 22 svetkovina američkog fudbala zakazana je za subotu, sa početkom od 15,30 časova.

U prethodnih nekoliko sezona ovaj duel je, pored dvanaestogodišnjeg rivaliteta jedinih timova osvajača titula prvaka Srbije, imao i veliki značaj za raspodelu mesta pred plej of, a samim tim i domaćinstvo u finalnoj utakmici. Oba tima u možda i najznačajniji duel regularnog dela sezone Sportklub Prve lige Srbije ulaze posle startnih sigurnih trijumfa.

Vukovi su na startu šampionata na svom terenu savladali Sirmium Legionare (35:6), dok su Divlji veprovi ugostili i savladali – 45:14, na taj način napravivši uvertiru u novu sagu međusobnog obračuna.

Iako su na početku rivaliteta bili u zaostatku, Vukovi su u poslednjih nekoliko godina preokrenuli međusobni skor i sada na svom kontu imaju jednu pobedu viška (11-10). Teško je proceniti da li u novu sezonu Vukovi ulaze jači ili slabiji nego što je to bio slučaj ranijih godina. Oba tima će umesto tri, imati samo dva importa na terenu, ali ostaje da se protiv prvog ozbiljnog rivala ove sezone vidi da li je „čopor“ uspeo da nadoknadi odlazak velikog broja vrlo kvalitetnih igrača između dve sezone.

Nema sumnje da je veilki udarac za tim bio odlazak reprezentativaca Miloša Lišanina, Petra Vitorovića, Save Petrovića, Pavla Plamenca (Koč Rams, Turska), Nemanje Đorđevića (Västerås Roedeers, Švedska), kao i Filipa Vezmara i Vojina Milića, koji su pojačali Novi Sad Dukese. U odnosu na prošlogodišnje finale, sigurno će nedostajati i Nemanja Lazarević, koji se vratio na studije u SAD.

Povezana vest:  Vukovi u finalu, Nišlije pokazale snagu

– Ovo je utakmica kojoj se svi ljubitelji americkog fudbala u Srbiji raduju, a zajedno sa njima i mi igrači – reči su strong sejftina Vukova Ivana Nedeljkovića, jednog od igrača sa velikim iskustvom u večitim derbijima. – Dve smo ekipe koje tradicionalno daju po najviše reprezentativaca, tako da nam medjusobni duel pričinjava posebno zadovoljstvo, jer igramo protiv najboljih što Srbija ima. Ove sezone u prvi derbi ulazimo u izmenjenom sastavu, kako mi, tako i oni, pa kao i svake godine ne može se sa lakoćom odrediti favorit. Znam samo da će SBB Vukovi, kao i u svakom meču do sada, dati sve od sebe da Beograd ostane neosvojen i da već u drugoj nedelji napravimo prvi veći korak ka ponovnom osvajanju titule prvaka Srbije.
Sveža krv je u Vukove došla u vidu velikog broja reprezentativaca, a transfer bomba svakako je bila prelazak Nikole Simovića, reprezentativnog hvatača koji je ponikao i do prošle godine igrao upravo u redovima Kragujevčana.

– Veprovi su veoma ozbiljna ekipa što su pokazali u proteklim godinama, uvek sa najvećim ambicijama. Znam da če učiniti sve da preotmu ono sto mi čuvamo godinama. Takodje, znam da Vukovi to neće lako dozvoliti. Pripreme su završene, sada je vreme za test, a Vukovi su mu i više nego dorasli. Sa velikim iskustovm od prošle godine ulazimo u ovu utakmicu što nam daje jako samopouzdanje. Sve je spremno, čekamo pištaljku sudije za novi kikof u derbiju – reči su Mihaila Josovića, raningbeka Vukova i jednog od pokretača napada Beograđana.

Povezana vest:  SUPERLIGA: Pet timova u borbi za plej-of i opstanak

Krajnji dometi sastava Wild Boarsa, takođe su misterija, pa će upravo protiv večitog rivala na talon staviti adute i izvršiti početno merenje realnosti ovogodišnjih ambicija. Kao i Vukovi, Kragujevčani su doživeli veliki odliv igrača, a najveći udarac pretrpela je defanzivna linija, jer su okačili patike o klin dugogodišnji nosioci Vladimir Radenović, Strahinja Mrvić, dok su se u Jagodinu vratili Milan Lunić i Uroš Stevanović.

– Prilično sam zadovoljan premijerom, s obzirom na to da je bila prva utakmica i da je protivnik bila ekipa iz Čacka – reči su Predraga Šćekića, koji je sa pozicije lajnbekera jedan od stubova odbrane Veprova. – Ratnici su nezgodna ekipa, imaju neobične formacije i dosta trik akcija. Što se tiče discipline i taktičkih zamisli, zadovoljan sam kako smo ispunili dogovor. Takođe, mislim da je intenzitet i želja bila na visokom nivou. Naravno da je bilo grešaka, ali smo videli gde grešimo i na čemu treba da radimo u budućnosti. I kod Vukova i kod nas je bilo dosta kadrovskih promena, tako da sumnjam da smo u potpunosti spremni i maksimalno uigrani za derbi koji tradicionalno dolazi u drugom kolu.
Kragujevčani su odlučili da u ovu sezonu krenu bez američkog trenera na klupi, a šansu je sa pozicije glavnog trenera dobio Aleksandar Ristić Alf, koji protiv Anđeoskih ratnika nije ulazio u igru, već je sve vreme bio na sajd lajnu. To je donelo i nešto drugačiji pristup u pripremama za ovu sezonu.

Povezana vest:  Ken Hejl ponovo u Veprovima

– Mi smo namerno krenuli kasnije sa pripremama, da bismo tempirali formu za kraj sezone. U prethodnim sezona se dešavalo da svoj vrhunac imao u aprilu i maju, a kako se bližio kraj dolazili do pada forme. Ove godine ćemo pokušati to da promenimo. Naš dogovor je da ove sezone igramo bez pritiska i imperativa osvajanja titule, da se zabavljamo na terenu i da uživamo u fudbalu, tako da ovaj derbi sa Vukovimai posmatramo kao bilo koju drugu utakmicu. Derbi ima svoju draž, zna se šta on nosi i igrači oba time će sigurno biti motivisani da se pokažu u što boljem svetlu, ali bitne su utakmice u junu i julu – zaključio je Šćekić.

Prošle sezone odigrana su tri vrlo zanimljiva meča večitih rivala, a skor je bio 2-1 u korist Vukova, koji su slavili u oba obračuna u okviru Superlige Srbije (17:16 u regularnom delu, 27:17 u finalu), dok su Veprovi savladali rivala u regularnom delu prvenstva regionalne CEFL (30:24)

Cena ulaznice za derbi je 200 dinara, a neće biti televizijskog prenosa ovog meča.