Strahinja-Stepovic-reprezentacija1

Preokret Orlova za trijumf nad Italijanima

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu slavila je posle velike borbe, na gostovanju Italiji, u Linjanu, u prijateljskoj utakmici u okviru priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, rezultatom 34:31.
Već u prvom drajvu „orlovi“ suimali dosta problema, jer prilikom panta nije odrađen dobar snep sa kikerom Darkom Klasanom, pa su domaći u napad krenuli sa šest jardi od end zone. Međutim, odbrana je odradila odličan posao, primoravši „plave“ na fild gol, ali je onda došlo do fambla, pa je srpski tim krenuo u novi pohod. No, ni ovoga puta napad nije uspostavio dobar ritam, pa je Đovani Ćaćalupi presekao pas Davida Hanomihla Lukića i vratio loptu do 25 jardi. Ovoga puta, Italijani su iskoristili poklon, konekcijom tandema Parma Panthersa Tomazo Monardi –Tomazo Finardi, i došla u vođstvo – 7:0.
I potom se igralo na polovini Srbije, koja iz četiri pokušaja nije uspela da osvoji novi daun, pa su Italijani krenuli sa polovine terena. Ubrzo su se približili end zoni trčanjima Matije Binde, a onda je drugi kvoterbek Italije, naturalizovani Amerikanac Luk Zahradka asistirao za tačdaun Tomazu Pozebonu – 14:0, pred kraj prve četvrtine.
Srpski stručni štab zatim je odlučio da na poziciji vođe napada menja risivera Strahinju Stepovića i Lukića, što je odmah počelo da urađa plodom. Stepović je bio zadužen za trčanje, dok je Lukić proradio i sa nekoliko pasova ka Filipu Nedeljkoviću i Davoru Soldu doveo svoj tim u povoljnu poziciju, a zatim sa end zonom spojio Nikolu Simovića – 14:7.
Bolja igra napada skinula je pritisak sa defanzivnog tima, koji je kretao iz povoljnijih pozicija, pa je samim tim i mnogo lakše izlazio na kraj sa protivničkim napadačima. Usledio je novi neiskorišćeni atak Italijana, a zatim je Lukić nastavio da upošljava Nedeljkovića i Simovića, čak i sa dva odlična trčanja da osvoji nove napade i dovede Srbiju nadomak novih poena. Kako je do odlaska na veliki odmor ostalo samo tri sekunde, na teren je ušao Klasan i sigurno izveo fild gol – 14:10.
Nastavila su srpski „oklopnici“ u istom ritmu i u drugom poluvremenu, koje je započelo intersepcijom odličnog Nebojše Mirkovića, anedugo zatim Mihailo Josović je u svom stilu pretrčao više od polovine terena, za prvo vođstvo Srbije – 17:14.
Uprkos tome što je stručni štab naše selekcije malo promešao karte, odbrana je i dalje vršila odličan pritisak na protivničke kvoterbekove. Sava Petrović isforsirao je fambl, koji su Italijani pokupili, Mirković je izblokirao pas, a Predrag Šćekić pant posle kog je Uroš Kolaković pokupio loptu i odneo je do 9 jardi. Ipak, samo jedan od tri dauna Srbije bio je uspešan, pa je Klasan još jednom izašao na crtu i bio uspešan – 20:14.
Posle dužeg vremena, Italijani su zatim odigrali jedan dobar napad i hvatanjem Barbagala, uz kaznu protiv gostiju, došli na samo dva jarda. I u takvoj situaciji Srbija je dobro odolevala, čak obaranjima Milovanovića i Batesa odbila protivnika na devet jardi, ali su italijanske sudije novom od mnogobrojnih kazni pogurale svoj tim ka end zoni, a Mario Andrioli dovršio kratkim utrčavanjem – 21:20.
Vođstvo je fild golom povisio Di Tunizi (24:20), ali se „orlovi“ nisu predavali. Sjajnim trčanjima Stepovića i Josovića prebacili su težište na protivničku polovinu, a onda nastavili da se bore protiv žutih zastavica pasovima ka Simoviću i Bratislavu Bošnjaku, posle kojih je Stepović snikom napravio novi preokret – 27:24.
Isti igrač je odmah zatim, posle još jedne dobre odbrane i fambla Aleksandra Jovanovića, doneo Srbiju prvu dvocifrenu prednost – 34:24, ali je Marko Podavite uzvratio hvatanjem pasa Monardija, uz dosta sreće, za konačnih34:31.

Povezana vest:  Krune u društvu Merion Džons

Italija – Srbija 31:34 (14:0, 0:10, 7:10, 10:14)
Linjano – Gledalaca: 200.
Kretanje rezultata:
7:0 Tomazo Monardi pas 15 jardi ka Tomazu Finardiju, Stefano Di Tunizi PAT
14:0 Luk Zahradka pas Tomazu Pozebonu za 18 jardi, Di Tunizi PAT
14:7 David Hanomihl Lukić pas 14 jardi ka Nikoli Simoviću, Darko Klasan PAT
14:10 Klasan fild gol 31 jard
14:17 Mihailo Josović trčanje 55 jardi, Klasan PAT
14:20 Klasan fild gol 21 jard
21:20 Mario Andrioli trčanje 1 jard, Di Tunizi PAT
24:20 Di Tunizi fild gol 31 jard
24:27 Strahinja Stepović trčanje 2 jarda, Klasan PAT
24:34 Stepović trčanje 4 jarda, Klasan PAT
31:34 Monardi pas 4 jarda ka Marku Podaviteu, Di Tunizi PAT

Povezana vest:  Polufinale Sport Klub Prve lige Srbije: Veprovi dočekuju Dogse, beogradski derbi za finale