serbian_superbowl

UOČI SERBIAN BOWL-a: Istorijat večitog derbija!

Posle ubedljivih pobeda u polufinalima, u velikom finalu Superlige Srbije, koje će se odigrati u nedelju, 17. jula 2011. na stadionu FK Sušica u 17 časova, na megdan će izaći večiti rivali, domaći Wild Boarsi i Vukovi iz Beograda. Ova dva tima su i zauzela prve dve pozicije u regularnom delu šampionata, a ovo će biti 13 međusobni okršaj ovih rivala, koji su i započeli istoriju američkog fudbala odigravši prvi meč u Srbiji u martu 2003. godine.

Zato ćemo vas u najavama finalnih mečeva, najpre upoznati sa onima koji su do sada odigrani i pokušati da objasnimo zašto je ovaj meč već posle 8 godina postao nešto posebno u svetu američkog fudbala.

Počećemo od početka, do tog 22. marta, kada je na stadionu FK “Jadran” u Kragujevcu, tek nekih 300 metara vazdušnom linijom od sušičkog stadiona, sa brdašceta oko 200 zaluđenika ili slučajnih namernika pratilo premijeru, u kojoj nije izostala rezultatska neizvesnost. Veprovi su slavili sa 15:14, igralo se bez opreme, naravno, jer je ona stigla tek 2005.

Interesovanje za ovim sportom je raslo, ali su se i sami klubovi koji su tada počinjali grebali kako bi dovukli publiku na stadion. Rezultiralo je to sa 2.500 gledalaca na stadionu “Čika Dača” u Kragujevcu, koji su po blagoj kiši došli da vide začetak velikog rivalstva. Finale prve nacionalne lige Srbije, u kojoj je učestvovalo pet timova, odigrano je 8. novembra 2004. godine. Wild Boarsi su i u ovom meču slavili, nastavili sa dominacijom, koja je rezultirala pobedom 21:6, u vrlo uzbudljivom meču koje je već tada donelo prve heroje. Imena vihornog Mladena Pavlovića, vajrisivera Kragujevčana ili Denija Gendera, vižljastog raningbeka Vukova, retko ko danas pominje. Bio je to i prvi derbi u kome su ova dva tima odlučivala o trofeju, što je kasnije postalo uobičajeno. Potsetimo, samo Vukovi i Veprovi su do sada osvajali trofeje u takmičenjima koja su imala težinu srpskih šampionata.

Povezana vest:  Ratnički ples sa Vukovima

Dominaciju Divljih veprova, koja je trajala od njihovog prvog meča, pa do finala Kupa Srbije 2005. godine, Vukovi su uspeli da prekinu na stadionu FK “Obilić”. U jednimo do sada odigranom Kup takmičenju (takođe bez opreme), Vukovi su trijumfovali rezultatom 20:7. U tom trenutku rivalstvo je postalo ono pravo, jer su uvek zanimljivi mečevi dobili drugu dimenziju. Nije bilo nepobedivih, serija Veprova od 12 uzastopnih pobeda od osnivanja kluba bila je prekinuta, a Srbija je dobila derbi.

Povezana vest:  JUNIORSKA LIGA SRBIJE, Veprovi na ranjene Krune

Ono što je bilo još važnije, stigla je i oprema u Srbiju te 2005. godine. Prvi su je nabavili Veprovi, vrlo brzo je stigla za još tri kluba, pa je od sledeće sezone, 2006. prvi put Srbija dobila šampiona američkog fudbala, baš američkog fudbala. Bilo je to u okviru tek osnovane regionalne lige Jugoistočne Evrope (danas CEFL), a posle odigranih duela u regularnom delu takmičenja (dva trijumfa Kragujevčana 20:14, 14:0), na red je došlo finale o kome se i dan danas priča. Fantastična atmosfera na stadionu na Novom Beogradu, pred oko 4.500 gledalaca, upotpunili su spektakl i pokazali koliko interesovanje postoji za ova dva kluba. Kragujevčani su posle poraza u finalu 2005. ponovo preoteli primat, trijumfom 23:12 postali prvi osvajači trofeja u kompletnoj opremi.

Usledilo je još jedna sezona u regionalnom takmičenju, u kojoj su Vukovi preuzeli dominaciju na našim prostorima. Razlog tome delimično leži i u smeni generacija u taboru Divljih veprova, zbog koje su sezonu završili bez ijedne pobede. Bilo je to mračno doba Veprova, pa su oba meča u SELAF-u Beograđani dobili vrlo ubedljivo (34:0, 41:10), osvojivši titulu i u regionalnom takmičenju, ali kasnije i u završnici domaćeg prvenstva, u kome su učestvovale ekipe koje su u međuvremenu nabavile opremu. Bila je to jedina sezona do sada, u kojoj su i jedini i drugi igrali neko takmičenje, a da se nisu sreli u finalu.

Povezana vest:  CEI: Greške odvele Zmajeve u poraz

Međutim, već 2008, u okviru Nacionalne lige Srbije, odigrano je novo finale i ispisana nova stranica večitog derbija. Veprovi su slavili u uzbudljivom finalu sa 39:33 i to je ujedno bio i poslednji finalni duel ova dva tima, pre nedeljnog, jer je došlo do razjedinjenja u okviru saveza pa su do ove godine igrali različita takmičenja.

U jedinom ovogodišnjem duelu, odigranom 3. aprila 2011. godine baš na stadionu FK “Sušica”, Veprovi su slavili pobedu 52:38. Da li će moći da ponove uspeh i bez kvoterbeka Stena Bedvela ili će Vukovi uzvratiti udarac kada najviše boli, videćemo u nedelju od 17 časova.