JUNIORSKA-BANJA-VRUJCI

JUNIORI: Počinje “Operacija Rim”!

Juniorska reprezentacija Srbije, otputovaće u sredu, 5. septembra na kvalifikacioni turnir četiri nacije u Rimu, čiji će pobednik izaći na megdan reprezentaciji Švedske u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo juniora naredne godine. Naši najbolji juniori odigraće polufinalni meč protiv selekcije Velike Britanije u petak, 7. septembra, dok će eventualno finale ili meč za treće mesto biti na programu dva dana kasnije. Drugi polufinalni par čine domaćin Italija i Holandija. Baza Srba biće Lido di ostija, nadomak Rima.

Posle nekoliko okupljanja, juniori su odradili glavni deo priprema u Banji Vrujci, u periodu od 20. do 24. avgusta, a selektor Zoran Damnjanović, uoči puta, govori o urađenom i predstojećim obavezama na samom turniru.

– Radili smo, kako je i bilo očekivano od nas, dva puta dnevno. Najveći problem nam je bila visoka temperature, koja je u prva tri dana kampa prelazila 40 stepeni te smo stoga morali da doziramo treninge. Največi deo kampa bio je posvećen instalaciji plejbuka. Odbrana se zadržala već oprobani sistem dok smo se u napadu vratili na spred. Najviše problema smo imali sa ofanzivnom linijom, do poslednjeg dana nismo bili zadovoljni načinom igranja ovog dela ekipe, ali su se na poslednja dva treninga ti momci trgli i pokazali solidan nivo.

Na osnovu kampa, treneri angažovani u stručnom štabu juniorske reprezentacije su stigli do nedvosmislenog zaključka:

Povezana vest:  PLS "SEVER": Mamuti lako sa Vitezovima

– Treba istaći da su se na kampu svi treneri složili oko zasluga fleg lige i timova u istoj, jer je nivo igre skill pozicija evidentno na mnogo višem nivou nego prethodnih godina (prvenstveno mislim na grupu defanzivnih bekova) dok, sa druge strane, iz istog razloga imamo velikih problema u okupljanju i selektiranju kvalitetnih igrača u OL i DL (fale nam krupniji igrači). Nadam se da će dolaskom donirane opreme i formiranjem youth lige (od 14 do 16 godina starosti) problem ofanzivne i defanzivne linije polako biti prevaziđen.

Selektor Damnjanović, koji je već vodio juniorski program do pobede na turniru četiri nacije, pre dve godine u Kragujevcu, upoređuje sastave koje je imao u poslednje tri godine. Podsetimo, Srbija je prošle godine zaustavljena na poslednjoj stepenici uoči evropskog prvenstva, kada su poraženi u Francuskoj u baražu.

– Kada se pogleda sa ove vremenske distance i uporede timovi iz 2010., 2011. i 2012. ističe se da je tim iz 2010. bio pun igrača koji su imali ozbiljnije seniorsko iskustvo dok su ostala dva tima možda po celokupnom talentu i potencijalu bili bolji. Nameće se zaključak da ukoliko želimo uspeh na juniorskom nivou što veći broj igrača tog uzrasta mora da bude uključena u senioske pogone svojih timova i to ne “pro forme”, već da budu aktivni učesnici u igri pa što da ne možda i nosioci igre. Jedino tako možemo da napredujemo i da oformimo bazu mladih igrača koji su u stanju da se kroz par godina nose sa Austrijom, Francuskom, Nemačkom i ostalim velesilama AFa u Evropi.

Povezana vest:  Juniori u Karatašu: San o sreći!

Osvrnuo se Damnjanović na uslove u Banji Vrujci.

– Što se tiče samog kampa ja sam zadovoljan urađenim, po prvi put smo imali priliku da snimamo treninge u čemu nam je svojski pomogao direktor reprezentacije Branko Vučinić (odradio je ulogu snimatelja), te smo uspeli momcima da još više približimo način rada sličan onome na američkim univerzitetima. Dosta vremena smo posvetili sastancima što napada i odbrane tako i specijalnog tima.

Selektorima je uvek najteže zahvaliti se prekobrojnima.

– Najteži i najnezahvalniji posao nas je očekivao na kraju kada smo morali da se odlučimo za spisak putnika na turnir u Rimu. Krajnji spisak smo morali da skratimo sa 45 koliko je predviđeno EFAF pravilima na 40, jer Srpska asocijacija američkog fudbala može finansijski da isprati samo toliku grupu igrača. Takođe smo i stručni štab smanjili sve u cilju svođenja troškova puta na minimum. Kada se sve to uzme u obzir mislim da smo odradili dobar posao jedino ostaje pitanje da li ćemo taj naporan rad naplatiti u Rimu.

Selektor juniorskog tima Srbine je optimista uoči odlaska u “večni grad”.

Povezana vest:  Američki pečat ofanzivne linije Zmajeva

– Što se tiče samog turnira može se reći da znamo šta nas čeka, imajući u vidu da smo učestvovali na takvom turniru 2010. u Kragujevcu. I protivnici su nam poznati. Otvorićemo turnir sa reprezentacijom Velike Britanije koja je pretrpela dosta promena u odnosu na tim od pre dve godine, novi trener, novi stručni štab, verovatno i novi sistem u igri. O ostalim učesnicima takoreći i ne razmišljam. Najbitnije je da protiv Britanaca odigramo najbolje što možemo i da damo sve od sebe i rezultat onda neće izostati. Takođe, moramo da vodimo računa i o ponašanju na terenu i oko njega, jer je poznato kakvu reputaciju ima naša zemlja. Na nama je da tu reputaciju bar na tri-četiri dana promenimo i prikažemo im dobar, disciplinovan, kvalitetan i skoncentrisan tim. Siguran sam da naši igrači i ostali treneri to mogu da urade i da na kraju cela zemlja bude ponosna na nas.

Damnjanović je zaključio rečima:

– Ukoliko budemo odigrali kvalitetno na ovom turniru i prođemo dalje ekipa u ovom sastavu, sa još nekim momcima koji će se pojaviti u juniorskoj ligi kao i iskustvom koje će svi ovi momci steći kroz juniorsku ligu pa i narednu seniorsku, daje nam za pravo da će se u baražu protiv Švedske pojaviti jedna već uigrana mašina koja može ozbiljno da prodrma Skandinavce pa, što da ne, i da ih iznenadi.