ucesnici seminara

Uspešno završen seminar „Planom do forme“ u Novom Sadu
 
Biciklistički klub Elit iz Novog Sada uspešno je organizovao, uz pomoć Biciklističkog saveza Vojvodine, Sportskog centra Slana bara i firme za distribucuju suplemenata „Pansport“ seminar „Planom do forme“.
– Bilo je preko 30 polaznika iz Tuzle, Doboja, Banjaluke, Bijelog Polja, Osijeka, Jagodine, Zrenjanina, Subotice, Sombora, Beograda i Novog Sada i prijatno smo iznenađeni odzivom, jer su među polaznicima bila i dva stručnjaka iz atletike i triatlona – kaže rukovodilac seminara Tibor Tarjan. – Ovo pokazuje da među stručnjacima vlada stalna „glad“ za znanjem i željni su da čuju i nauče  šta je novo u svetskoj nauci i praksi.
Seminar je otvorila najbolja biciklistkinja Srbije svih vremena, predsednica „Elita“, Eva Hatala, profesor,  i pozdravila eminentne predavače, prof. dr. Milana Baćanovića, prof. dr. Franju Fratrića, prof. Miloša Konakova, prof. Terezu Perišić-Gašpar, biciklističkog trenera Nebojšu Subića i trenera za biciklizam Tibora Tarjana i polaznicima poželela uspešan rad.
Prvog dana seminara prof. Miloš Konakov (kineziterapeut), član stručnog tima „Pansporta“, predavanje je počeo uopšteno o suplementaciji. Govorio je o suplementaciji tokom treninga, izotoničnim napicima, naglašavajući potrebu suplementacije posle aktivnosti. Poseban naglasak stavljen je na suplementaciju za oporavak na velikim etapnim biciklističkim trkama sa konkretnim predlozima.
Prof. dr Milan Baćanović, bivši veslač, posle završetka sportske karijere, posvetio se konstruisanju praktičnih i visokokvalitetnih „pametnih“ sprava za treninge ne samo za veslače već i za atletičare i bicikliste. Trenutno je kao izuzetan stručnjak angažovan u Londonu i Beču. Na početku predavanja predstavio je velike mogućnosti „vatbajk“ bicikl ergometra na kojem trenira kompletna pistaška reprezentacija Velike Britanije. Profesor je seo na svoj bicikl-ergometar i demonstrirao sve najvažnije mogućnosti „čuda od mašine“. Na kraju predstavio je načine individualizacije treninga na bicikl ergometru.
U nastavku prof.Tereza Perišić-Gašpar, i danas aktivna stonoteniserka čiji sportski staž iduće godine ulazi u dvadesetpetu godinu, uvela je polaznike seminara u tajne psihologije sporta: psihološke osobine sportista odnosno trenera, ekstravertnost i introvertnost, temperament ličnosti, motivacija, psihološka priprema sportista i autogeni trening bili su segmenti njenog predavanja.
Poslednja tema prvog dana bio je u našoj biciklističkoj praksi metodike treninga pomalo zaboravljeni poligon. Predavač, Nebojša Subić, nacionalni komesar i biciklistički trener, predstavio je koo sve koristi poligon za usavršavanje tehnike vožnje. Objasnio je zašto nam je potreban poligon, šta nam poligon govori, šta poligonom možemo ispraviti, razne modele poligona, načine savladavanja prepreka i rekvizite za postavljanje poligona.
Drugi dan svojim predavanjem otvorio je prof. dr. Franja Fratrić temom „Emocionalna i kreativna inteligencija kao faktor uspešnosti“, malo neuobičajenom jer je rad profesor Fratrić pretežno vezan za  naučna istraživanja u sferi laktata. Idejni tvorac projekta „Planom do forme“ i glavni „krivac“ za ponuđene teme na ovogodišnjem, trećem izdanju ovog trenerskog skupa, Tibor Tarjan, je otkrio interesantan detalj:
– Slušao sam ovo predavanje profesora Fratrića pre oko dva meseca na seminaru za trenere u organizaciji Zavoda za sport Vojvodine, i tada smo se dogovorili da i ova tema ima mesta u programu.
Segmenti predavanja bili su: svesna trenerska praksa, trenersko umeće i znanje, trener kao situacioni menadžer, emocionalna inteligencije, konflikti i frustracije, kreativna inteligencija i motivacija. Prof.Fratrić predstavio je i svoju novu knjigu “Sportski trening – teorija, metodika i dijagnostika“. Izazvala je veliko interesovanje među učesnicima seminara. Ponuđena je po povlašćenoj ceni i  epilog je bio –  tražila se knjiga više.
Naslov druge teme prof.Fratrića bila je „Umetnost biciklističkog treninga“: programirani trening nasuprot treningu po programu, programiranje treninga na osnovu laktata i srčane frekvence, zone intenziteta i slaganje treninga (aerobne-anaerobne strategije).
Trener za biciklizam Tibor Tarjan održao je predavanje na temu „Trener, ali i pedagog“. Naglasak predavanja bio je na važnosti kreativnog rada trenera posebno sa mlađim uzrastom, a naravno i sa zrelim biciklistima, kako bi se izbegli česti problemi pa i sankcije, ne samo na domaćim trkama već i na međunarodnim. Vaspitavanje ličnim primerom i demonstriranjem, dijalog, poštovanje trenerskog autoriteta i poslušnost, postavljanje pravila, definisanje posledica i sankcionisanje bile su etape kroz koje je nekadašnji selektor ženske reprezentacije Jugoslavije proveo učesnike seminara.
Najnezahvalnija uloga poslednjeg predavača i ove godine pripala je Nebojši Subiću, sa temom: „Pripreme trenera za učešće  na trci, od prijema propozicija do samog starta takmičara“.
Predstavnici kluba iz Tuzle i novog beogradskog biciklističkog kolektiva Avalski soko uručili su prigodne suvernire predavačima. Svi polazanici su dobili sertifikate i rastali su se sa „Doviđenja dogdine na novom seminaru „Planom do forme“.
Povezana vest:  U subotu promotivna biciklistička tura trke „Kroz Srbiju“ i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja