red-bull-crashed-ice-2014RED BULL CRASHED ICE 2015
Ice Cross spust 2015. veći nego ikada

U 2015. Red Bull Crashed Ice se vraća svojom 15. sezonom i četiri takmičenja, uključujući dve nove lokacije u Severnoj Irskoj i Kanadi. Red Bull Crashed Ice – Svetski šampionat u Ice Cross spustu će takođe imati organizovan i Riders kup, takmičenja za zagrevanje, koje će imati ukupno četiri dešavanja.
Najbolji svetski klizači u spustu će u 2015. pokušati da sa trona skinu zvaničnog šampiona Marka Dalaga iz Austrije, kada sezona Red Bull Crashed Ice-a počne prvom trkom u Sent Polu u Minesoti, nakon čega se seli u Helsinki, Finska. Najbrži sport na klizaljkama ove sezone ima i dve nove stanice, u Belfastu, Severna Irska i u Edmondu u Kanadi, pored tradicionalnih takmičenja koja se održavaju u Sent Polu u Minesoti (SAD) i Helsinkiju u Finskoj.
Novo takmičenje Riders kup, koje je kreirano da približi ovaj sport većem broju sportista širom sveta, udvostučiće broj ukupnih takmičenja ove godine na osam, pri čemu će sportisti moći da osvoje poene i na četiri nove stanice. Oni koji učestvuju na Riders kup takmičenjima, koji su dodati na zahtev ljubitelja sporta, moći će da zarade i do 25% od poena koji se dodeljuju na četiri glavna Red Bull Crashed Ice takmičenja.
Prvi Riders kup će se održati 18. januara na Afton Alp Ski Area u Hejstingsu, Minesota – nadomak Sent Pola i biće organizovan od strane Amerikanca Rida Vaitinga. Drugi Riders kup će se održati 31. januara u Vagrainu/Klajnart, Austrija i organizovaće ga Austrijanac Marko Dalago, šampion iz 2014. godine. Treći Riders kup će se održati u gradu Jyvaskyla u Finskoj 14. februara i organizovaće ga Artu Pihlainen, svetski šampion iz 2011. godine. Konačno, domaćin poslednjeg Riders kupa biće Kanada u martu mesecu.
Dalago je postao peti svetski šampion u poslednjih pet godina, sa briljantnim nastupom u 2014. kada je osvojio tri od četiri trke. Međutim, sledeće godine će imati ogroman pritisak od šampiona iz 2012. Kajla Kroksala iz Kanade i njegovog brata Skota, koji je u 2014. završio na drugom mestu u generalnom plasmanu, kao i od strane Dereka Vedža iz Švajcarske, koji je šampionat osvojio 2013. godine. Amerikanac Kameron Naš, koji je prošle sezone bio treći, takođe se nada da će biti među kandidatima za osvajanje titule, zajedno sa Lukom Dalagom iz Austrije (4. u 2014.), Fabijanom Melsom iz Nemačke (5. mesto), Ridom Vaitingom iz Amerike (6. mesto) i Pakomom Šmitom iz Francuske (7. mesto).
Ogromna popularnost Ice Cross spusta može delom da se zahvali izuzetno poboljšanom kvalitetu veština koje pokazuju klizači, koji sada treniraju cele godine za takmičenje u kojem sportisti jure brzinom i do 60 km/h niz ledenu stazu sa preprekama. Popularnosti je doprinela i ogromna publika koja se skuplja u Sent Polu, kao i na trajnoj Ice Cross spust stazi koja je postavljena u Helsinkiju.

Povezana vest:  Las Vegas dočekuje Red Bull Air Race pilote

18. januar – Riders kup, MN (SAD)
24. januar – Red Bull Crashed Ice, Sent Pol, MN (SAD)
31. januar – Riders kup, Vagrain (AUT)
7. februar – Red Bull Crashed Ice, Helsinki (FIN)
14. februar – Riders kup, Jyvaskyla (FIN)
21. februar – Red Bull Crashed Ice, Belfast (NI)
7. mart – Riders kup, (CAN)
14. mart – Red Bull Crashed Ice, Edmonton (CAN)

Povezana vest:  EXIT 2011, Gužva za ekstremno spuštanje žicom na Egzitu

PHOTO: Samo Vidic/Red Bull Content Pool