roleri_daske (2)

Burn evropski izazov u planinskom skejtbordu

 

Ukoliko se ponovo oglasi neko da je video NLO iznad Fruške Gore kod Bukovca, ovaj put mi preuzimamo odgovrnost, jer se najverovatnije radi o nekom od bordera koji su jurili niz prašnjavu stazu ili leteli u visine iz skakaonice. Proteklog vikenda je u pomenutom Bukovcu kraj Novog Sada održano dosad najveće takmičenje u planinskom skejtbordu, a takođe i među najvećim takmičenjima ove jeseni u svim sportovima. Klub „ATB“ je organizovao „Burn evropski izazov u planinskom skejtbordu“, gde se 32 vozača iz devet zemalja dva dana sučeljavalo na brzoj i 700 metara dugačkoj border kros stazi, kao i na takmičenju u fristajl skokovima.

Prvog dana su se vozile kvalifikacione trke, gde je svaki vozač imao priliku da odvoza po tri trke, a plasman u tim trkama se bodovao po sistemu 5,3,2 i 1 bod. Staza je bila izuzetno suva, a samim tim i izuzetno brza, što nije sprečilo vešte vozače da jure u punoj brzini i ostavljaju za sobom oblak prašine. Smenjivali su se borderi iz Nemačke, Češke, Poljske, Slovenije, Mađarske, Francuske, Rusije, Rumunije i naravno Srbije. Na kraju se dobila bodovna lista kvalifikacija, na osnovu koje su se formile četvoročlane grupe za osminu finala.

Povezana vest:  Stiže Red Bull Rampage 2014

Drugog dana se nastavilo sa takmičenjem, sa malim zakašnjenjem, jer je kiša koja je padala prethodne noći, napravila nekoliko bara koje je trebalo isušiti ili premostiti. Nakon toga se krenulo sa osam eliminacionih trka, iz kojih je izašlo 16 trenutno najspretnijih vozača, a nakon još četiri trke, ostalo je 8 najboljih. Na oduševljenje domaće publike, među njima su bila i dva lokalna vozača, braneći boje Srbije. Usledila su i dva polufinala, i na kraju i samo finale sa četiri vozača od kojih je bilo koji vrlo lako mogao osvojiti prvo mesto. Pobednik je ipak na kraju bio branilac prošlogodišnje titule Marcin Staszczyk iz Poljske, ispred domaćeg šampiona Slobodana Banovića i svog zemljaka Marcina Wegrzyn-a, dok se Rus Andrey Yenin morao zadovoljiti četvrtim mestom. Kod devojka je pobedu odnela takođe prošlogodišnja pobednica i aktuelna šampionka Balkana – Senka Bajić, ispred dve takmičarke iz Rumunije, Sonje Nicolau i Erice Pinte-e. Najbolji junior na takmičenju je bio mladi gost iz Nemačke Frieder Kurrle, koga su pratili domaće nade Momčilo Gajić i Jovan Brzak, a među masterima je takođe bio najspretniji nemački veteran Jo Mo, ostavivši iza sebe Slovenca Dejana Planinšeka i domaćeg Predraga Marcikića.

Povezana vest:  RED BULL CRASHED ICE 2012, Kroksal odnosi pobedu na ledenom otvaranju sezone u Sent Polu (FOTO)

Kao šlag na tortu je došlo i takmičenje u fristajlu, tj. u big air-u, gde su borderi pokazali svoje veštine u paranju neba. Rotacije od 360 stepeni, razni grebovi, front i bek flipovi su pljuštali na sve strane, zadajući muke sudijama da odrede prvu trojicu. Ipak, bez sumnje najbolji među njima je bio Francuz Timothee Lambrecq, ispred Rusa Andreja Yenin-a i Mađara Laci Csernus-a.

Povezana vest:  Finale Svetske sreije Red Bull X-Fighters

roleri_daske (1)

Na kraju je usledilo i svečano proglašenje najboljih vozača i uručivanje prigodnih nagrada, praćeno after-party žurkom koja je trajala do duboko u noć. Kao zaključak se izdvojilo osećanje, koje su delili svi učesnici ove manifestacije, a to je da su se dobro proveli, da nije bilo većih povreda i da jedva čekaju sledeću godinu da sve to ponove još jednom, na još većem i još boljem takmičenju.