let_motorom_kamaz_kamionLet motorom preko 9 tona tepkog Kamaz kamiona

 

 

Ruski FMX vozač Aleksej Kolesnikov i pobednik Dakara 2010 vozač Vladimir Čagin realizovali su jedan zaista poseban projekat: prvi na svetu skok motorom preko kamiona u letu.

 

Skok je realizovan u dvorištu Kolesnikova u Kolomni, sa dve ukrštene skakaonice sa kojih su poletala oba vozila.

 

Bilo je potrebno 10 dana da se ceo projekat pripremi. Rampa za kamion napravljena je od 50 tona zemlje. Visina rampe bila je 2,5 metara, razmak izeđu odskoka i doskoka iznosio je 12 metara, a brzina pri skoku bila je 60 km/h.

Povezana vest:  Učesnici “Smoki Winner of Belgrade” takmičenju u ekstremnim sportovima u Delta Cityju

 

Odskočna rampa za motor bila je visoka 2,75 metara, motor se prilikom skoka nalazio na visini od 12 metara, a ceo skok u dalj iznosio je 21 metar.

 

let_motorom_kamaz_kamion_1Uprkos jakom vetru Kolesnikov je uspešno skakao, demonstrirajući sve zahtevne trikove, a najspektakularniji je bio „back flip“ (salto u nazad) preko kamiona.

 

-Velika mi je čast da sam učestvovao u zajedničkom projektu sa takvim sportistom kakav je Vladimir Čagin. Ovo je bila idealna prilika da testiram moje sposobnosti, psihički i tehnički je jako teško skakati preko kamiona u letu pri brzini od 60 kilometara na sat – umesto doskoka jedino što možete videti je ogromni kamion ispred vas – izjavio je Aleksej nakon projekta.

Povezana vest:  RED BULL CLIF DIVING 2012, Vels domaćin 6. ovosezonskog takmičenja

 

-Projekat je bio jako zanimljiv. Kamazov tim je po prvi put učestvovao u jednom ovakvom projektu i ono što je za nas bitno jeste da se kamion dobro pokazao! Nakon što sam video šta sve Aleksej može da izvede na motoru osećam veliko poštovanje prema njegovom sportu – izjavio je Vladimir Čagin.

Povezana vest:  RED BULL STRATOS, Baumgartner prolazi test kroz smrtonosne zone (FOTO)