klinton-mur

RED BULL X-FIGHTERS 2015
Klinton Mur pobedio Pažea u borbi za X-Fighters titulu

Sa dva vozača koja su ušla na finalnu stanicu Red Bull X-Fighters svetske turneje sa istim brojem poena – 280, svima je bilo jasno da će ovo biti šou Tomasa Pažea i Klintona Mura.
S obzirom na to da je Paže tokom kvalifikacija imao nekoliko padova, znali smo da finale neće biti tako dramatično. Ali se on u prvoj rundi finalnog dana izborio protiv Havijera Viljegasa i Luka Akermana i ipak osigurao sebi prolaz u četvrtfinale gde ga je čekao najveći rival – Klinton Mur.
Paže je otpočeo svoj run kao vozač koji je bio rešen da zaboravi loše iskustvo i frustracije s kvalifikacija, radeći svoje najveće i najbolje trikove. Nakon Special Flipa usledio je njegovBike Flip, i sve ostale akrobacije koje su nagoveštavale da je spreman da se bori za titulu. Međutim kada je radio Alley Oop Flair nije imao dovoljnu visinu i pao je prilikom doskoka.
To je Muru dalo mogućnost da svoj run izvede perfektno i bez jedne greške za prolazak u polufinale i nastavak borbe za ovogodišnju titulu. S obzirom na to da je u savršenoj formi, Australijanac nije pokazivao da oseća pritisak, imao je besprekornu vožnju, a najimpresivniji trik bio je njegov čuveni Bandy.
Australijanaci su dominirali u Abu Dabiju, Mur je porazio Maikela Melera iz Španije u polufinalu i prošao do finala gde ga je čekao zemljak Rob Adelberg, koji je u drugom polufinalu porazio još jednog Australijanca Džoša Šijana, inače, prošlogodišnjeg šampiona.
Adelberg je prvi vozio u finalu i na momenat se učinilo kako će pokvariti slavlje Muru. Ipak, s obzirom da više nije osećao nikakav pritisak, Mur se samo prepustio atmosferi i nizao trikove poput Bundy i No-Hander Lander već u prvim sekundama. Nastavio je da pomera granice u preostalom delu demonstrirajući zašto je favorit za šampiona Red Bull X-Fighters 2015.
„Osećam kako su se sav težak trud i rad konačno isplatili,“ rekao je Mur nakon dešavanja. „Ovo je san, a meni se san upravo ostvario.“ Takođe je iskoristio priliku da pohvali rivale, rekavši, „Tom je legenda ovog sporta, on je najveći inovator i uvek pomera granice. Pao je jer nije imao sreće.“
Paže, koji je otkrio da ga je povreda sprečila da trenira prethodne dve nedelje pred ovo finale, nije mogao da sakrije razočaranje, „Bilo je veoma dobro u početnim rundama, ali bilo je puno pritiska i svega – ne znam, ponovo sam napravio grešku, možda je trebalo da probam drugi trik.“

Povezana vest:  Ženska himalajska ekpedicija stigla do 4.400 metara visine

Red Bull X-Fighters Abu Dabi 2015 rezultati
1. Klinton Mur (AUS)
2. Rob Adelberg (AUS)
3. Džoš Šijan (AUS)
4. Maikel Melero (ESP)
5. Remi Bizua (FRA)
6. Dani Tores (ESP)
7. Taka Higašino (JPN)
8. Tom Paže (FRA)
9. Havijer Viljegas (CHI)
10. Luk Akerman (GER)

Red Bull X-Fighters World Tour 2015 finalni rezultati
1. Klinton Mur (AUS) 380 points
2. Tomas Paže (FRA) 305
3 Rob Adelberg (AUS) 215
4 Džoš Šijan (AUS) 210
5 Livaj Šervud (NZL) 185
6 David Rinaldo (FRA) 145
7 Dani Tores (ESP) 135
8 Remi Bizua (FRA) 135
9 Taka Higašino (JPN) 125
10 Maikel Melero (ESP) 105

Povezana vest:  PADOBRANSTVO, EP KIKINDA 2011, Srbija ukupno sedma, Ljubiša Naumović 38

PHOTO: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool