Valery-Rozov_Photocredit_Thomas Senf_Red Bull PhotofilesRED BULL ANTARKTIKA

 

Ledeni kosmonaut Valeri Rozov leteo s kraja sveta

 

Prvim ikada izvedenim skokom sa jedne od najspektakularnijih i najtežih planina na celom Antarktiku, ruski planinar i BASE skakač Valeri Rozov ispunio je još jedan zadatak u svojoj izuzetnoj karijeri ekstremnog sporta. Pre ekspedicije su usledile dve nedelje priprema u teškim uslovima penjanja, uključujući temperature i do -30 stepeni Celzijusovih.

Valery-Rozov_1Teško je zamisliti udaljeniji i neistraženiji deo zemaljske kugle od Drigalski planina. Profesionalni ekstremni sportista Valeri Rozov osetio je magičnu privlačnost ove lokacije koja se nalazi u zemlji kraljice Maud na istočnom Antarktiku. Planine podsećaju na kandže životinja koje izviru iz hiljadu metara debelog prekrivača leda. Rozov je tražio najviši planinski vrh, Ulvetanu (na norveškom to znači vučiji zub), kako bi se na njega popeo, a zatim sa njega skočio. Moskovljanin je privukao svetsku pažnju poslednjih godina svojim spektakularnim BASE skokovima, uključujući skok sa najvišeg vrha evropskog Elbrusa, ili poslednji skok koji je izveo u aktivan vulkan na Kamčatki.

Povezana vest:  „MORE BEOGRADA" POSTAJE PISTA ZA KREATIVNE LETELICE, 1. RED BULL FLUGTAG U SRBIJI

U svom poslednjem projektu „Red Bull Antarktika projekat“, koji se sastojao od osmočlanog tima iz Rusije, Srbije, Švajcarske i Turske, Rozov je bio ne samo glavni protagonista, već je pre svega bio organizator i glavni vođa projekta.

Prvo su poleteli iz Južne Afrike do ruske istraživačke stanice na Antarktiku Novolazerejskaja, a odatle su leteli dodatnih 200km manjim transportnim avionom do podnožja Drigalski planina.

Povezana vest:  Planinarke podelile utiske sa medijima i građanima

-Osećao sam se kao kosmonaut na nepoznatoj zvezdi -rekao je Rozov, opisujući uslove u kojima je temperatura pala 30 stepeni ispod nule, a sunce je sijalo 24 sata.

Nakon dve nedelje priprema, Rozov se popeo na 1000 metara visoku Ulvetanu zajedno sa svojim kolegom planinarom Aleksandrom Ruškinom i planinskim fotografom Tomasom Senfom. U svom wingsuit-u je zatim leteo 45 sekundi ispred litica nakon čega je povukao ručicu za padobran i bezbedno sleteo. Pošto je tim morao da čeka transportni avion, a vremenski uslovi su bili neuobičajno stabilni, Rozov je spontano odlučio da se popne na još dve planine, Tungespisen (2277m) i Holtanu (2650m), koje predstavljaju jedine dve planine prethodno korišćene od strane BASE skakača.

Povezana vest:  RED BULL CRASHED ICE 2012, Kroksal opet na vrhu (FOTO)

 

Kada se vratio u Južnu Afriku „BASE planinar“ Rozov je opisao svoje iskustvo: – Bilo je ovo kao putovanje na drugu planetu – rekao je i dodao: – Bilo je ovo jedno duboko zadovoljavajuće iskustvo koje mi je pružilo dugoročno osećanje sreće i zadovoljstva.