KRASD_AJS_MINHEN (1)

Ledeno hladno – Moskva jedva čeka Red Bull Crashed Ice

Glavni grad Rusije će 26. februara biti domaćin treće stanice Ice Cross Downhill svetskog šampionata 2011. U ledenoj temperaturi daleko ispod tačke zamrzavanja, klizači iz 24 zemlje će vezati svoje klizaljke i pojuriti za Fincem Artuom Pihlainenom, kako bi ga prestigli u trenutnom poretku svetskog šampionata. 350 metara duga staza u Moskvi obećava da će biti presudna u borbi za ovogodišnju titulu.

S temperaturama i ispod -20 stepeni Celzijusovih, ledeni majstori u Moskvi nemaju razloga za brigu oko uslova na downhill stazi. Međutim, za sportiste, ima dosta razloga za brigu. Kajl Kroksal (CAN) kaže: „Staza je puna uskih krivina, stepenika, skakaonica i prepreka. Ledeni vazduh znači da vam treba duplo više snage. Ova trka će sve dovesti do svojih granica.“

Povezana vest:  Festival ekstremnih sportova sledeće nedelje u Trsteniku

I kao da to nije bilo dovoljno, dodatno raste tenzija između takmičara. Nakon takmičenja u Minhenu (pobednik: Kajl Kroksal/CAN) i Valkenburgu (pobednik: Artu Pihlainen/FIN), najjači takmičari su zauzeli svoje pozicije i definitivno nisu spremni da ustuknu kada se budu spuštali niz stazu u tri dela takmičenja: Shoot Out, Eliminacijama i Finalu.

„Do sada, još uvek ništa nije odlučeno. Ako svi sportisti daju sve od sebe, kao što to uvek i rade, na poslednje takmičenje koje će se održati u Kvebeku, predstavljaće finale od kojeg će vam zastati srce od uzbuđenja. Lično, želim da obezbedim savršenu start poziciju u Rusiji“, objašnjava Artu Pihlainen (FIN). Opušteni Finac je prešao u vođstvo zauzevši prvo mesto pred 25000 fanova u veoma neizvesnoj trci na ovogodišnjem drugom takmičenju sezone u Valkenburgu (NED), čime se za 100 poena našao ispred Kajla Koksala (CAN/1700 poena) u sveukupnom plasmanu. Sve je više upitno da li Kajl može da računa na podršku svog brata Skota Kroksala (CAN/1400 poena). „Još uvek imam šanse da osvojim titulu, nalazim se na trećoj poziciji.“ A šta je sa Martinom Nifnekerom? Zvanični svetski šampion još uvek nije uspeo da se popne na podijum u 2011, u sveukupnom plasmanu nalazi se na razočaravajućem 17. mestu (380 poena).

Povezana vest:  „Trofej Beograda” u sportskom penjanju za vikend na Novom Beogradu

Nakon Moskve (26. februar 2011./RUS), ovogodišnje veliko finale će biti održano u Kvebeku (19. mart 2011./CAN). Prva trka u istoriji Ice Cross Downhill šampionata održala se u Stokholmu 2001. Od tada, 18 takmičenja je održano širom sveta. 2010. prvi zvanični Ice Cross Downhill svetski šampion (Martin Nifneker/GER) bio je proglašen nakon takmičenja koja su bila održana u Minhenu (GER) i Kvebeku (CAN).

Povezana vest:  RED BULL CLIFF DIVING 2011, Silčenko sa 6 desetki „zapečatio“ sezonu