KRASD_AJS_MINHEN (1)

RED BULL CRASHED ICE 2011

Finale Ice Cross spusta u Kvebeku

Red Bull Crashed Ice svetski šampionat vraća se svojim korenima za finalni obračun u sezoni 2011. 19. marta najbolji svetski ice cross sportista u spustu biće krunisan u Kvebeku (CAN) po drugi put za redom. Očekuje se oko 120000 fanova duž 540 metara dugačke staze, koji će posmatrati uzbudljiv duel između trenutnog lidera svetskog šampionata Artu Pihlainena iz Finske i njegovog najbližeg protivnika, kanadskog nacionalnog heroja Kajla Kroksala.

540 metara dugačka, prosečne širine 4,5 metara i visinske razlike od 60 metara između starta i cilja, staza u Kvebeku predstavljaće pravi test hrabrosti za sve učesnike. Od startne linije kod zamka Frontenak do konačnog skoka koji će se izvesti kod reke Svetog Lorenca na trgu Pariz, po četvoro klizača će dostizati brzine i do 70km/h.

Povezana vest:  RED BULL RACE 2014, Trijumfalni let Pola Bonoma u Askotu

Noseći kacige i zaštitnu opremu, klizači će se spustiti niz ulicu Fort, pre nego što stignu do pošte i spektakularne krivine koja ih tu očekuje. Ove godine očekuje ih potpuno nova krivina od 360 stepeni (Loop) u Montgomeri parku, a zatim i takozvani „Splitter“, 30 metara dugački deo šina. Reka Sveti Lorenc će sportistima biti na dohvat ruke, kada se budu zaleteli niz „Royal Corridor“ u finalnom sprintu. Međutim, pre finiš linije na trgu Pariz, postoji još jedna krivina: „Victory turn“.

Povezana vest:  RED BULL ANTARKTIKA, Ledeni kosmonaut Valeri Rozov leteo s kraja sveta

Među međunarodnim sportistima nalazi se i veoma motivisana grupa Kanuksa. Oni su izabrani među 11000 Kanađana koji su se prijavili za jedno od 12 kvalifikacija održanih širom Kanade. Pred samo finale koje će se održati u Kanadi Finac Artu Pihlainen je poveo na listi svetskog kupa, nakon trka u Minhenu (GER), Valkenburgu (NED)i Moskvi (RUS)i trenutno se nalazi na 300 poena ispred Kajla Kroksala (2500 poena)i njegovog brata Skota Kroksala (1590). U subotu, najbržih 64-oro Kanađana i međunarodnih klizača iz kvalifikacionih rundi (koje će se održati u petak), u finalu će se boriti jedan protiv drugog u grupama po četvoro.

Povezana vest:  Trka Formule 1 na vodi koštala bi oko 350.000 evra

Stotine zaposlenih je radilo 7500 sati u roku od tri nedelje na razvoju infrastrukture, konstrukcije i održavanja klizališta, i instalacije LED osvetljenja duž zidova staze. Biće angažovan novi sistem za pravljenje leda, koji pravi 75 slojeva leda duž rashladnog tepiha. Usput: gustina leda je pet puna veća od leda na bilo kom klizalištu Nacionalne hokejaške lige.

Stanje na listi Red Bull Crashed Ice nakon tri trke:

Artu Pihlainen (FIN/2800 poena), 2. Kajk Kroksal (CAN/2500), 3. Skot Kroksal (CAN/1590), 4. Lukas Kolc (CZE/1250), 5. Kilian Braun (SUI/1220), 6. Lari Jucenlahti (FIN/1080).