padobranstvo kikinda 2

Padobranstvo

Padobranci Srbije trenutno deveti na EŠ u Kikindi

 

Padobranska muška selekcija Srbije trenuto je deveta na Šampionatu Evrope u skokovima na cilj koji se održava u Kikndi. Posle šest serija,  srpski reprezentivci imaju sakupljenih 89 “negativnih santimetra”. U vođstvu je Češka sa 12,  duga je Francuska sa 15, a na deobi trećeg mesta sa po 17 santimetra su Rusi i Italijani.

U pojedinaččnoj konkurenciji, 45. je Radoslav Korać (25 negativnih santimetra), 46. mesto dele Ljubiša Naumović (26) i  Slobodan Marković (26), dok su 53. i  54. Aleksandar Cvetković (39) i  Slobodan Terzić (41). Vodi Filip Valoa (Francuska) koji posle šest serija ima samo dva “negativna santimetra” (četri “nule” i dva puta po jedan santimetar).

U ženskoj konkurenciji, srpska padobranka Svetlana Simić je 26 sa 29 santimetra. Ona je i članica miks tima sa dve slovenačke reprezentativke Irenom Avbelj i Majom Sajović i nalaze sa na sedmom mestu sa 117 negativnih santimetra. U vođstvu je Francuskinja Debora Feran sa 3, prate je Avbelj i Sajović sa po četiri “negativna santimetra”. Ekipno, vodi Rusija.

Povezana vest:  RED BULL ŠINOMOBIL TRKA, Svi na start, Šinomobil kreće!

Srpski junior Stevan Miletić je 16. sa 62 santimetra. Vodi Mađar Olenjih sa četiri santimetra.

Evropsko prvenstvo u klasičnom padobranstvu je u Kikindi svečano otvorio predsednik organizacionog odbora i zamenik predsednika opštine Miloš Latinović, rekavši da su se Kikinđani  za ovo veliko takmičenje pripremali godinu i po, kako bi pokazali da imaju kapacitete za razvoj sportskog padobranstva:

-Od početka smo verovali da jedan mali grad kao što je Kikinda, u jednoj relativno maloj zemlji, može da organizuje ovako veliko takmičenje. Ovo je prilika da se Srbija, Kikinda i naš nacionalni savez predstave u najboljem svetlu. Lokalna samouprava uložila je dva miliona dinara u rekonstrukciju infrastrukture spotskog aerodroma , još 2,5 miliona obezbedili su NIS i „Srbija gas“, a Ministarstvo sporta odobrilo je 10 miliona dinara Aero-klubu „Kikinda“ za organizaciju- naveo je Latinović

Povezana vest:  SPORTSKO PENJANJE, Dušan Cvetković iz Black Rocka drugi u Austriji

Pored ostalih, ceremoniji otvaranja takmičenja prisustvovao je mininistar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je pre toga obišao aerodrom:

– Ovo je veliko priznanje za naše padobranstvo, ali i događaj za predstavljanje Srbije u Evropi i svetu. Ministarstvo unutrašnjih poslova čijem sam čelu, ima mnogo dodirnih tačaka sa padobranstvom. I ranije su MUP i Ministarsto odbrane podržavali padobranstvo i padobrance, i sve što se tiče ovog sporta. Nadam se da će prvenstvo biti zanimljivo ne samo za takmičare nego i gledaoce- rekao je Dačić.

Evropsko prvenstvo u klasičnom padobranstvu koje po prvi put organizuje Srbija, okupilo je 110 padobranaca iz 17 država. Najbrojine su reprezentacije Rusije i Francuske, dok Švedska ima jednog, Mađarska tri, a Italija, na primer, četiri takmičara. Umeće u preciznom skoku na cilj sa visine od 1.000 metara, ali i u figurativnim skokovima sa 2.200 metara, demonstriraće i članovi selekcija Švajcarske, Slovačke, Poljske, Češke, Rumunije, Nemačke, Austrije, Belorusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Povezana vest:  RED BULL STRATOS, Feliks Baumgartner - od heroja ekstremnih sportova do svemirskog pionira

Potpredsednik Međunarodne vazduhoplovne federacije Džon Smit ocenio je da su u Kikindi dobri uslovi za takmičenje padobranaca:

–  Ovo prvenstvo je najznačajnije ove godine i ono je uvertira u svetsko takmičenje koje će dogodine biti održano u Dubajiu i obuhvatiće sve padobranske discipline – rekao je Smit.

Takmičarski skokovi odvijaće se do petka. Organizatori su za zainteresovani građane obezbedili autobuski prevoz do aerodroma. Polazak je ispred Galadske u 10, a povratak u 17 sati.

Svečano zatvaranje takmičenja obaviće se u subotu na gradskom trgu, uz vatromet i koncert grupe „Ortodoks Kelts“.

Evropsko prvenstvo podržali su opština Kikinda, Ministarstvo omladine i sporta, pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu, MUP Srbije, Vojska Slovenije, NIS, Srbijagas, Agencija za kontrolu letenje Srbije i drugi.

padobranstvo kikinda 1