damir sad 6Srbija peta nacija po broju viza za OI 2012. i 16. po broju medalja na SP u Minhenu

 

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF)objavila je da je Srbija peta nacija po broju osvojenih olimpijskih viza za Lodon 2012. (četiri)  i da je ukupno 16. po broju medalja – sedam, jedna zlatna četiri srebrne i tri bornzane, na 50. jubilarnom Šampionatu sveta u Minhenu (29. jul – 11. avgust)!

Više od Srbije olimpijskih viza imaju Kina i Rusija (po devet), kao i Italija i SAD po 5. Četiri vize, kao i Srbija, u Minhenu su osvojili i strelci Nemačke i Koreje. Belorusija, Indija, Kipar, Češka, Španija, Francuska, Japan, Slovačka i Ukrajina imaju po dva kvalifikovana strelca za London, a po jednu olimpijsku ulaznicu za sada su dobile Australija, Finska, Mađarska, Iran, Kazahstan, Norveška, Portugalija, DNR Koreja, Švajcarska i Turska. U raspodeli 69 viza, koliko je moglo da se  ukupno osvoji u Minhenu, učestvovalo je 26 zemalja. ISSF je od MOK dobio pravo da u Lonodnu gađa tačno 390 strelaca, a ostale vize će se raspodeliti na Svetskim kupovima u 2011, na Šampionatu Evrope 2011. u Beogradu i na Šampionatu Erope samo vazdušnim oružjem  2012. u Finskoj, kao i na ostalim  kontinentalnim prvenstvima.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Više od 200 strelaca na Prvenstvu Srbije u Kraljevu

Olimpijske vize osvojili su Andrija Zlatić, Damir Mikec i Zorana Arunović (pištolj) i Nemanja Mirosavljev (puška).

Po broju medalja – sedam (1 – 4 – 2), Srbija je 16. u kokurenciji 35 nacija koje su osvajale trofeje. U Minhenu su gađali strelci iz 105 zemalja. Ovo je izuzetan uspeh, jer ne treba zaboraviti da srpski strelcli nisu gađali disciplinu trčećeg vepra (na 50 i 10 metara, klasično i miks, ekipno i pojeidnačno) i veliki kalibar na 300 metara (trostav i 60 ležeći, ekipno i pojedinačno), gde su vodeće nacije imale mnogo uspeha. Najviše medalja 52 (21 – 20 – 11) osvojila je Kina, druga je Rusija sa 46 (21 – 13 – 12), dok su treće SAD sa 24 (11 – 6 – 7). Italijani su sjajni četvrti sa 15 (6 – 5 – 4). Ukrajinci imaju fantastičan bilans od 23 medalja ali su peti (5 – 6 – 12), dok Švajcarci, zahvaljujući  odličnim rezultatima velikim kalibrom, zauzimaju peto mesto sa 10 trofeja (5 – 2 -3 ).

Povezana vest:  Osmoro srpskih strelaca na "Hungarija openu" u Đeru

Medalje za Srbiju osvojili su – zlatna: Zorana Arunović (MK pištoljem), srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj), ženska reprezentacija MK pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović) i muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić) a bronza je pripala ženskoj reprezentaciji MK puškom trostav ( Lidija Mihajlović, Ivana Maksimović, Arsović).

Uz rekordan broj medalja – sedam (pre ovog šampionata sveta najtrofejnije učešće sa šest odličja bilo je u Finiksu u Arizoni 1970. ali su tada osvojene tri zlatne, dve srebrne i bronzana medalja), ovaj šampionat ostaće zabeležen i kao prvi na kome je Srbija učestvovala kao samostalna država. Takođe, prvi put su se pojavili i takmičari u gađanju glinenih golubova – skit. Jovan Amanović je sa 111 golubova (20, 22, 23, 24, 22) završio na 99. mestu a Goran Stojadinović sa 109 golubova (24, 21, 19, 24, 21) na 109. mestu. Finale u ovoj disciplini pamtiće se godinama: Valerij Šomin (Rusija) i Enio Falko (Italija) završili su finale sa po 149 golubova (124 i 25). O zlatnoj medalji odlučivalo je raspucavanje na po jednog goluba, do prvog promašaja. Odluka je pala tek kada je poleteo dodatni 22. golub: Šomin je pogodio, Falko promašio!. I za bronzu se dugo raspucavalo, dvojica takmičara sa Kipra Ahielos i Andreou su imala po 148 golubova, Georgios Ahileos je pogodio desetog dodatnog goluba,  a Andreou promašio…

Povezana vest:  Stojadinović 82. u Al Ainu

Na Šampionatu sveta u Minhenu postignuto je 27 svetskih rekorda – 11 puškom i pištoljem, devet u gađanju glinenih golubova, pet u disciplinama velikog kalibra na 300 metara i dva u gađanju trčećeg vepra.