AZIJSKE IGRE

Pejović sa reprezentacijom Kuvajta osvojio peto mesto

 

Srećko Pejović, nekadašnji olimpijac, četvrti na OI u Montrealu 1976. i dugogodišnji šef struke u beogradskom Policajcu, poslednjih šest meseci radi kao streljački trener u Kuvajtu. Sa reprezentacijom Kuvajta učestvovao je na Azijskim igrama u kinskom gradu Guandžo (nekada Kanton) i zabeležio najveći uspeh u istoriji na ovom takmičenju, osvajanjem petog mesta ženske selekcije vazdušnom puškom!

srecko_pejovic_guangzou– Za pet krugova izmakla nam je medalja – kaže Pejović. – Tri meseca sam, kao glavni trener, pripremao ovu ekipu sa još dvojicom kolega, od kojih je jedan Ivica Atlaga iz Solina kod Splita. Dve mlađe takmičarke Hešah Al Zajed koja ima 17 godina i priprema se za školovanje u SAD sa 394 kruga i Ajša Al Kasem sa 393 kruga su postigle lične rekorde, ali je treća članica eipe Marjam Al Rzuki, koja je na kontrolnim tekmičenjima imala najbolje rezultate, podbacila i „ubila“ 390 krugova tako da su ispustile trofej. Ipak, svi su veoma zadovoljni, ne samo da je ovo istrijski uspeh kuvajtskog streljaštva, nego smo pretekli favorite Indiju, Japan, Kazahstan, Maleziju… Finale je bilo veoma kvalitetno, vredelo je čak 397 krugova. Hešah El Zajed je završila na 17. mestu, što je takođe lep plasman.

Povezana vest:  Veličkovićeva druga, Arunovićeva treća u Dortmundu

Pejović ima ugovor do jula iduće godine, a novi ispit njegovih učenika je u februaru na Šampionatu zemalja Zaliva u streljaštvu:

– Pre toga će sigurno učestvovati na turniru u Minhenu, koji sam uneo u program kao kontrolni – objasnio je Pejović. – U Kuvajtu se mnogo ulaže u streljaštvo. U gađanju glinenih golubova su u svetskom vrhu, sada mnogo pažnje posvećuju i klasičnom streljaštvu i žele da naprave dobre timove. Predsednik Streljačke federacije Kuvajta je šeik Salman Al Sabah, koji je i potrpredsednik Međunarodne federacije streljačkih sportova – ISSF i predsednik Azijske streljačke konfederacije.  Sa Hešah Al Zajed ćemo pokušati dogodine na Šampionatu Azije u streljaštavu da osvojimo olimpijsku vizu za London 2012. što je i jedan od ciljeva mog angažovanja u Kuvajtu. Šteta je što ne gađa i malokalibarskom puškom.

Povezana vest:  Maksimović: „Londonska zima iskrivila sliku o kvalitetu srpskih strelaca“

Na Azijskim igrama Kuvajt se takmiči, zbog suspenzije koju mu je izrekao Međunarodni olimpijski komitet (mešanje politike u sport) kao IOC, nešto slično onome kako su učestvovali jugoslovenski sportisti u Barseloni 1992. Ukupno je prijavljeno blizu deset hiljada sportista i oko 4.500 pratećih lica iz 45 zemalja, a o njima brine i 20.000 volontera!

– Kinezi su sjajno organizovali Azijske igre. Olimpijsko selo je izvanredno, ja ga recimo poredim sa onim u Seulu 1988. za koje kažu da je bilo, možda i najbolje u istoriji igara. Grad Guandžo je ogroman, ima deset miliona stanovnika, moderan, prepun prodavnica i restorana. Ima i super moderan metro sa „zatvorenim“ kolosekom, potpuno bezbednim za putnike. Na svakom koraku nešto se prodaje. Posebno je interesantno noću. Toliko je osvetljen da mi se čini da je Kinezima svaki dan Nova godina. Strelište je staro, ali odlično opremljeno. Kinezi vole visoku tehnologiju, gde god su mogli ubacili su elektroniku, sve je na dugme. Mislim da sam bio i jedini Srbin na Azijskim igrama koje su po broju sportova „jače“ i od olimpijskih. Ima ukupno 55 sportova, od toga 19 nije na programu OI u Londonu kroz dve godine i neki su veoma egzotični i bilo je uživanje pratiti ih – naglasio je Srećko Pejović.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srbija na petom mestu u Evropskoj ligi mladih