vitomir_homan_nikola_maric_desno

Srbija dobila prvu dvojicu streljačkih sudija sa „A“ licencom ISSF

Srbija je dobila prvu dvojicu sudija sa „A“ licencom Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) u istoriji!

Najviše sudijsko zvanje dobili su Vitomir Homan i Nikola Marić, arbitri iz Beograda. Homan je i predsednik Sudijske komisije Streljačkog saveza Srbije, a obojica su bili aktivno uključeni  i u organizaciju svih velikih takmičenja održanih u Beogradu minulih godina: 2005. Prvenstva Evrope MK oružjem, 2006. Prevenstva Balkana, 2008. Prvenstva jugoistočne Evrope, 2009. Lige mladih Evrope i 2010. Svetskog kupa.

Povezana vest:  Zorana Arunović posle Irana pripreme nastavila u Sulu u Nemačkoj

Odluku o unapređenju dvojice srpskih sudija doneo je Sudijski komitet ISSF na godišnjem sastanku u februaru.

– Sudijska organizacija Srbije, veoma uspešno uhvatila se u koštac sa prvim velikim izazovom, organizacijom Prvenstva Evrope 2005. – kaže Homan.- Blizu 30 srpskih sudija, pred ovo takmičenje, prošli su  seminare i položili su za „B“ licencu i to je bila okosnica tima koji je, kasnije, sa mnogo uspeha sudio na svim velikim međunarodnim takmičenjima u Kovilovu. Prilika za usavršavanje svake godine bilo nam je i Internacionalno prvenstvo Beograda koje je steklo izuzetan ugled u regionu. Naše unapređenje u najviše sudijsko zvanje je i priznanje svim srpskim sudijama, ali  i celokupnoj našoj streljačkoj organizaciji koja je veoma uspešno, u složenim ekonomskim okolnostima, bila domaćin velikim takmičenjima i za vrhunsku organizaciju i gostoprimstvo dobila najviše ocene međunarodnih zvaničnika.

Povezana vest:  Zorana Arunović najuspešniji strelac Beograda u 2019. godini

Srpske sudije su uspostavile dobru sardnju sa zemljama u regionu, a dva velika takmičenja na kojima su naši arbitri bili članovi žirija su Prvenstvo sveta u Zagrebu 2006. i Prevenstvo Evrope u Osijeku 2009. Na oba, srpski sudijski timovi dobili su najviše ocene za rad.

– Veliki i odgovoran posao čeka nas na Šampionatu Evrope u Beogradu od 31.jula do 14. avgusta- dodao je Homan.- Angažovaćemo oko 45 naših sudija na ovom takmičenju na kome očekujemo preko 1.500 strelaca i gostiju. Takođe, biće ukuljučeno i pet – šest sudija iz regiona, a bićemo, kao i uvek dobri domaćini i sudijskom timu koji će delegirati Evropska streljačka konfederacija.

Povezana vest:  „Golobovi" se smrzli u Sulu