ANDRIJA ZLATIC_kovilovo

MALA STRELjAČKA ČITANKA (3)

PIŠTOLjEM ĆE SE BEOGRADU NA EŠ GAĐATI NA DVE DISTANCE I IZ NEKOLIKO ORUŽJA

Obračun kod O. K. Kovilova

 

Takmičenja malokalibarskim pištoljem i pištoljem središnjeg paljenja na Šampionatu Evrope u „Bg sportskom i centru Kovilovo“ od 31. jula do 14. avgusta održaće se na dve distance 25 i 50 metara i sa nekoliko tipova oružja: malokalibarski pištolj na 50 metara – seniori i juniori 60 metaka (poznat i kao pištolj slobodnog izbora), MK sport pištolj na 25 metara 30 plus 30 metaka (seniorke, juniorke i juniori), MK pištolj – brza paljba na 25 metara – 60 metaka (seniori i juniori) , pištolj središnjeg paljenja na 25 metara 30 plus 30 metaka (samo seniori) i standard pištolj na 25 metara (seniori) .

U ovim disciplinama traži se preciznost, ali i brzina pa će neke od njih biti pravi doživljaj za gledaoce i prilika da se dođe na EŠ na obračun kod O. K. Kovilova.

Tri pištolja – četiri ekipe

Sa tri različite vrste pištolja Srbija će imati – četiri ekipe na EŠ.

Ženska seniorska i juniorska  reprezentacija takmičiće se MK pištoljem 30 plus 30 metaka.  Jasna Šekarić je na EŠ 2005. ovim oružjem upravo u Kovilovu osvojila zlato!

Gađa se u mete postavljene na 25 metara. Prvih 30 metaka se gađa u metu čiji je centar pet santimetra. Svaka serija je po pet metaka i gađaju šest serija. Za svaku seriju je ograničeno vreme na pet minuta. Ovaj deo se zove „precizni deo“.

Drugih 30 metaka je takozvana „brza paljba“. Gađa se u mete koje imaju centar od 10 santimetra. Svaki strelac gađa šest serija po pet metaka. Pauza između metaka je sedam sekundi, tada se na meti pali zeleno svetlo i strelac mora da opali u roku od tri sekunde! Ukoliko zakasni računa mu se promašaj.

Ova dva takmičenja mogu da se održe istog dana, ali mogu da  se odvaju i u dva dana, stim što je drugi dan finale, kada osam najboljih po ukupnom rezultatu (“precizno” plus “brza paljba”) gađa plej of (raspucavanje) sa četiri serije po pet metaka po principu brze paljbe. Međutim, u raspucavanju, pogodak se ocenjuje na decimalu. Zbir ova dva rezultata određuje redosled i osvajače medalja.

Ukoliko je posle finala ukupan rezultat takmičarki koje odlučuju o medaljama identičan, one raspucavaju sa dodatnih pet metaka „brzom paljbom“ koji se ocenjuju na decimalu i na osnovu tog rezultata određuje se plasman. Za ostale finalistkinje koje imaju iste  rezultate plasman se određuje na osnovu bolje finalne serije.

Kada više takmičarki sa istim rezultatom osnovog dela konkurišu za ulazak među osam, a broj mesta u finalu je manji od broja takmičarki, one takođe raspucavaju sa dodatnih pet metaka „brzom paljbom“.

Povezana vest:  Šekarićevoj prvi Kup SS Srbije MK pištoljem

Pištolj za ovu disciplinu je malog kalibra (5,6 mm odnosno .22) i ima šaržer u koji može da stane pet metaka. Košta po nekoliko hiljada evra. I on podleže tehničkoj kontroli i meri mu se okidanje. U ovoj disciplini može da dođe do zastoja oružja i ukoliko je u pitanju tehnička greška ili loš kvalitet metka, sudije tolerišu samo jedan prekršaj. Ukoliko se ponovi, može da dođe i do diskvalifikacije. Zbog toga oružje i municija moraju da budu vrhunski.

Takmičarke i takmičari nemaju neku posebnu opremu. Dozvoljene su specijalne cipele – patike sa širim đonom zbog stabilnosti u stavu, ali i tu postoje propisi u debljini i širini đona i visini „sare“ da ne bi „učvršćivala“ gležanj na nozi.

Meta na 50 metara

Jedna od najzahtevnijih disciplina, ali i veoma popularna u streljačkom svetu je gađanje iz MK pištolja na 50 metara. Srbija će imati samo  seniorsku mušku reprezentaciju. U njoj su ista tri strelca koja su na EŠ u Beogradu 2005. osvojila ekipnu bronzu Damir Mikec Andrija Zlatić i Dimitrije Grgić prvu u istoriji u toj disciplini za naše streljaštvo. Žene ne gađaju ovim oružjem. Gađa se 60 metaka i meta ima centar od pet santimetra, kalibar je 5,6 mm (.22)

Takmičari moraju da završe meč za dva časa uključujući i neograničeni broj metaka u probi.

Po završetku, osam najboljih raspucava za trofeje sa deset dodatnih metaka. U osnovnom delu – meču, rezultati se ocenjuju na pun krug (deset, devet, osam…) dok se u raspucavnju ocenjuju na decimalu, strogi centar je 10,9 krugova. Posle komande sudije, strelac ima 75 sekundi da opali metak. Ako zakasni, računa mu se promašaj.

Oružje ima nešto dužu cev i puni se po jednim metkom. Rukohvat je posebno pripremljen i radi se po šaci svakog strelca. Košta i do 2.000 evra. Takmičari nemaju neku posebnu opremu, često gađaju u trenerkama. Mogu da nose specijalne patike sa debljim i širim đonom, i ovo se određuje posebnim propisima. Oružje i patike moraju da prođu tehničku kontrolu. Sudija ima pravo da prokontrolište opremu i oružje posle meča.

Ukoliko više takmičara ima isti finalni rezultat, a odlučuje se o raspodeli medalja,  gađaju takozvani “šut of”, jednim metkom. Bolji rezultat određuje plasman. Ukoliko je i ovde rezultat isti, što se dešava iako se pogoci ocenjuju na decimalu, gađa se još jednom i tako do odluke. Plasman ostalih finalista sa istim rezultatom određuje se na osnovu bolje finalne serije.

Ukoliko više takmičara ima isti osnovni rezultat, a mesta u finalu je manje od tog broja, raspucavaju sa dodatnih pet metaka koji se ocenjuju na decimalu. Takmičari sa boljim ukupnim rezultatom odlaze u finale.

Povezana vest:  Ivana Maksimović i Dejan Terzić na seminaru u Olimpiji

Veliki kalibar i – veliki izazovi

Pištolj središnjeg paljenja  je disciplina za iskusne strelce. Gađa se na 25 metara 30 metaka precizno (isti princip kao kod takmičenja žena, juniorki i juniora) i 30 metaka brza paljba. Postoje posebne vrste pištolja za ovu disciplinu i najčešći kalibar je .32 i .38. Pošto je Prvenstvo Evrope u Beogradu selektor Stojiljković je kao i 2005. sastavio reprezentaciju. Inače, naši strelci veoma retko učestvuju na SP i EŠ u ovoj disciplini. Dosta je finansijski zahtevna  zbog posebnog oružja i skupog metka.

U disciplinama pištolj brza paljba na 25 metara, 60 metaka – seniori i juniori i standard pištoljem na 25 metara tri puta 20 metaka – seniori, nećemo imati predstavnike.  U finale MK pištoljem brza paljba idu šestorica strelaca posle osnovnog dela.

U svim diciplinama vode se svetski rekordi finala(zbir iz meča i raspucavanja) i osnovnog dela (meč). Ekipni rekord se dobija sabiranjem rezultata tri člana reprezentacije iz osnovnog dela (meča).

Visoki svetski rekordi

Bugarka Dijana Jorgova je MK pištoljem 30 plus 30 metaka postavila fantastičan svetski rekord osnovnog dela još 1994. na Svetskom kupu u Milanu od 594 kruga. Izjednačila ga je čuvena Kineskinja Tao Luna 2002. u finalu Svetskog kupa u Minhenu. Svetski rekord finala drži druga Bugarka Marija Grozdeva 796,7 (591) sa Svetskog kupa Čangvonu 2005. Ekipni svetski rekord je takođe vremešan, pripada  reprezentaciji SSSR 1.764 kruga sa EŠ u Zagrebu 1989. Na tom šampionatu legendarna Nino Salukvadze (SSSR, sada Gruzija) je postavila juniorski svetski rekord osnovnog dela od 593 kruga.

Na svetskoj rang listi vodi Kineskinja Juan Jing, srpska svetska šampionka i vicešampionka Zorana Arunović je šesta. Na evropskoj rang listi prva je Lenka Maruškova (Češka), Zorana Arunović je četvrta.

Najbolji rezultat sezone ima Kineskinja Čen Jin 591 krug sa Svetskog kupa u Fort Beningu. Od evropskih takmičarki najbolji rezultat ima Bugarka Antoaneta Boneva dva puta po 587 krugova u For Beningu i Čangvonu.

Najbolji rezultat ove sezone od naših takmičarki imala je Jelena Arunović od 586 krugova iz finala Kupa Srbije. Na istom takmičenju Jasna Šekarić je imala 585 krugova.

Naš rekord finala drži Jasna Šekarić od 791,8 krugova sa Prvenstva jugoistočne Evrope u Beogradu 2008.

U osnovnom delu, državni rekord je 593 kruga Jasne Šekarić sa Svetskog kupa u Zagrebu 1991. i ovo je jedno vreme bio i – svetski rekord.

Ekipni rekord drži Crvena zvezda (Šekarić, J. Arunović, Z. Artunović) od 1.742 kruga sa Prvenstva Srbije 2011.

Državni juniorski rekord vlasništvo je Jelene Arunović (tada Milicionar Krcun) od 577 krugova sa Prvenstva Srbije 2006. Rekord sa finalom drži njena sestra Zorana od 772,8 krugova  sa Prvenstva SCG 2005. Juniorska reprezentacija SCG (Rula, Z. Arunović, J. Grgić) postavila je ekipni omladinski državni rekord od 1.679 krugova na EŠ u Beogradu 2005.

Povezana vest:  Ukinut tromeč Srbija – Hrvatska – Slovenija

U gađanju pištoljem na 50 metara, na svetskoj rang listi vodi Japanac Masuda, Andrija Zlatić je drugi. Na evropskoj rang listi Zlatić je prvi!

Najbolji rezultat sezone ima Jong Oh Jin iz Koreje od 573 kruga sa Svetskog kupa u Fort Beningu. Od naših reprezentativaca dva najbolja rezultata sezone zabeležio je Damir Mikec 573 kruga na međunarodnoj Velikoj nagradi Novog Sada i  570 krugova na Šampionatu Srbije. Andrija Zlatić je imao 568 krugova na Svetskom kupu u Minhenu i to je najbolji rezultat u konkurenciji evropskih strelaca u sezoni na svetskim kupovima.

U ovoj disciplini je jedan od najstarijih svetskih rekorda u streljaštvu od 581 krug u osnovom delu koji je postavio Aleksandar Melentijev (SSSR) još na OI u Moskvi 1980.  Svetski rekord finala drži Bugarin Tanju Kirjakov od 675,3 (580) krugova sa Svetskog kupa u Hirošimi 1995.

Ekipni svetski rekrod je u vlasništvu  Rumuna od 1.719 krugova, sa EŠ u Osijeku 1985.

Dvostruki državni rekorder ovim oružjem  je Damir Mikec iz Policajca – finalni 672,5 (573) kruga sa „Velike nagrade Novog Sada“ 2011. i osnovni deo 574 kruga sa SP u Minhenu prošle godine.

Naše oba juniorska rekorda drži Damir Mikec 656,3 (558) i osnovni deo 558 krugova  sa Prvenstva Srbije 2004. Ekipni juniorski rekord drži reprezentacija SCG (Mikec, Grgić i Kačavenda)  od 1.642 kruga  sa EŠ u Plzenu 2004.

Pištoljem središnjeg paljenja svetski rekord od 594 kruga drže Rusi Nestrujev (EŠ Granada 2007) i Klimov (EŠ Osijek 2009). Ekipni svetski rekord je 1.762 kruga  reprezentacije SSSR sa SP u Moskvi 1990.

Državni rekord Srbije je 578 krugova i postavio ga je Nenad Adamović (Milicionar Krcun) na Prvenstvu Srbije 2000. Ekipa Milicionara (Adamović, Dimitrijević, Nenadić) na ovom takmičenju postavila je ekipni državni rekord od 1.698 krugova.

Prvi na vatrenoj liniji juniorke i seniori 6. avgusta

Raspored takmičenja pištoljem  za seniore, seniorke i juniorke na EŠ:

6. avgust

9,00 – precizno, 12,00 – brza paljba: MK pištolj juniorke Danica Rašeta (Zemun Centar), Aleksandra Matijašević (Crvena zvezda), Ana Alentijev (Smederevo). Finale od 15,15 časova.

13,15: MK pištolj – seniori Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac). Finale od 16,30 časova.

7. avgust

9,00 – precizni deo i 12,00 – brza paljba: MK pištolj 30 plus 30 metaka, seniorke Jasna Šekarić, Jelena Arunović, Zorana Arunović (sve Crvena zvezda).

13. avgust

Pištolj središnjeg paljenja – seniori: Saša Petrović (Pančevo), Saša Mudrinić (Akademac), Milorad Miljković (Crvena zvezda). Ne gađaju finale.