Srpski dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić plasirao se na 31. letnje olimpijske igre koje će biti održane u avgustu u Rio de Žaneiru čime se na ovom takmičenju pridužio dvojcu bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji je “vizu” za najveći i najznačajniji svetski sportski događaj u 2016. izvadio lane na Svetskom prvenstvu za senior u Ožibeleu! Marjanović i Šljukić su status olimpijskog dubl skula “kupili” u utorak, 24. maja, na čuvenoj regatnoj stazi na jezeru Rotze u Lucernu. U finalu ove discipline na Kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre naša posada je s vremenom 6:16.13 zauzela drugo mesto i tako uz prvoplasirane Norvežane Olafa Tuftea i Kjetila Borka (6:14.04) uspela da preskoči poslednji stepenik na putu za Rio za koji su na planetarnom šampionatu 2015. karte izvadili dubl skulovi Hrvatske, Litvanije, Novog Zelanda, Nemačke, Australije, Francuske, Azerbejdžana, Velike Britanije, Kube, Italije i Bugarske. Ujedno, 30-godišnji Marjanović i još uvek mlađi senior, 21-godišnji Šljukić, postali su prvi dubl skul iz naše zemlje koji se plasirao na olimpijske igre nakon 32 godine i bronze Zorana Pančića i Mileta Stanulova u ovoj disciplini na Igrama u Los Anđelesu 1984, što je, inače, drugo i, za sada, poslednje olimpijsko odličje za naše veslanje (prvo osvojili, takođe, Pančić i Stanulov u dubl skulu na Igrama u Moskvi 1980).

– Bilo je vrlo gusto, ciljali smo Norvežane, pribojavali se Poljaka, a znali smo da mogu opasni da budu i Česi, što se i pokazalo kao tačno. U poslednjih 200 metara sa Pločekom i Klangom vođena je borba do iznemoglosti iz koje je kao pobednik izašao naš čamac. Čestitam Marjanoviću i Šljukiću na sjajnom izdanju u Lucernu i na plasmanu na Olimpijske igre. Mislim da su to zaslužili svojim kvalitetom i paklenim radom u proteklom periodu. Već od sutra se okrećemo pripremama za Rio. Ima dovoljno vremena da se još neke stvari poboljšaju, a samo da nas posluži zdravlje i sreća – kazao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković i osvrnuo se na to što će ovaj čamac biti prvi dubl skul na olimpijskim igrama posle 32 godine pauze – Marjanović je godinama unazad jedan od najvrednijih i najposvećenijih naših reprezentativaca i jedan najboljih skulera koje je ova zemlja imala. Prošle godine u dubl skulu mu je priključen Šljukić, jedan od najtalentovanijih svetskih veslača, koji je svoj veslački dar dokazao u mlađim kategorijama. Iako je između njih dvojice razlika od gotovo jednu deceniju otkako su prvi put zajedno seli u čamac pokazali su da su odlična kombinacija, a ovaj današnji rezultat u Lucernu je najbolji dokaz toga. Sve u svemu ovo je izuzetno mlad čamac čije vreme tek dolazi.

Povezana vest:  VESLANJE, Vasić ponovo bez premca

Marjanović i Šljukić su već u kvalifikacijama u Lucernu pokazali da su zreli za visoke domete. Sa ubedljivo prvim mestom domogli su se finala iz prvog pokušaja i tako sebi zaradili dan pauze. U finalu su ponovo dokazali svetsku klasu. Od početka odsudne bitke za Rio krenuli su silovito. Posle prvih 500 metara bili su na čelu, ali su ih u stopu pratili čamci Norveške i Poljske. U drugoj četvrtini trke čamac Norveške je preuzeo vođstvo, ali su Marjanović i Šljukić bili svega metar zaostatka, a ove dve posade su se na ulasku u poslednjih 500 metara izdvojile. Ni u samom finišu raspored dva prvoplasirana čamca se nije promenio, s tim što su Česi Mihal Ploček i Matjas Klang ozbiljno zapretili našem čamcu koji je, ipak, uspeo da odbrani napad na drugo mesto i olimpijsku “vizu”. Česi su kroz cilj prošli kao treći (6:16.72), četvrti su bili Poljaci David Grabovski i Dominik Kaja (6:20.89), peti Argentinci Ariel Suarez i Kristijan Roso (6:26.91), a poslednji Amerikanci Stefen Velplej i Vilijam Kovles (6:28.67).

Povezana vest:  VESLANJE, Britanke najbolje u lakom dublu

Marko Marjanović je će prvi put nastupiti na olimpijskim igrama. Doduše bio je u timu za London 2012, ali samo kao rezerva.

– Ispunili smo ono zbog čega smo došli u Lucern iako smo se nadali pobedi. Međutim, u poslednjih 200 metara Norvežani, koji će biti među pretedentima za finale i olimpijsku medalju, malo su nas ostavili. Muški smo se borili, drugo mesto nijednog trenitka nije dovedeno u pitanje i na kraju smo se zalsuženo plasirali u Rio. Sve u svemu iza nas je odlična regata, koju smo sjajno otvorili prvim mestom u svojoj grupi kvalifikacija. I u finalnom okršaju smo pokazali vrednost, a Lucern je prava kruna Ivkovićevog, Šljukićevog i mog zajedničkog rada u prethodnih godinu dana. Svi zajedno smo napravili fenomenalnu atmosferu i jedva čekamo da počnemo pripreme za Rio. Svesni smo gde ima prostora za napredak i u narednom periodu ćemo raditi na tome. Ne želimo da na Igre idemo kao obični putnici, već hoćemo da i tamo dokažemo ogromnu vrednost i da pokušamo svim silama da se umešamo u borbu za finale, a potom i medalju – istakao je Marjanović koji u dubl skulu, između ostalog, ima srebro sa Svetskog kupa na Bledu 2015. i isto odličje sa Evropskog prvenstva za seniore u Plovdivu 2011.

Povezana vest:  VESLANJE, Veslači skupljaju snagu po grupama

Presrećan je bio i mlađi član dubl skula:

– Već sa 21 godinom ispunio mi se san koji sanjam otkako sam počeo da se ozbiljno bavim veslanjem. Napravili smo odličan posao u Lucernu, iako smo jarko želeli da trijumfom odemo u Rio. Međutim, olimpijska „viza“ nam je u rukama, znamo da možemo još bolje i siguran sam da ćemo u Riju biti ozbiljan rival svim protivničkim čamcima – rekao je Šljukić, osvajač vicešampionskih titula u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu 2015. i Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju 2013.