caba siladji

PLIVANJE

U godini jubileja plivači bez bazena u Zrenjaninu

 

Osvajači brojnih medalja na međunarodnoj plivačkoj sceni Ivan Lenđer i Čaba Silađi otputovali su danas u Istanbul na jednomesečne pripreme koje će sprovesti njihov i trener Galatasaraja Dejan Pejinović. Višestruka rekorderka Srbije Miroslava Najdanovski nalazi se na pripremama u Italiji, a desetine talentovanih plivača i vaterpolista u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji već pola godine svakodnevno putuju na treninge u Novi Sad i Bečej jer je građevinska inpekcija zatvorila bezen u Zrenjaninu.

-U godini značajnog jubileja, 130 godina postojanja ovog sporta u garadu na Begeju, više od 1.000 mališana neće proplivati u bazenu, dok će mnogi talentovani plivači biti prinuđeni da se bave drugim sportovima – izjavio je danas predsednik Plivačkog kluba „Proleter“ i Plivačkog saveza Vojvodine Dragan Radosav.

Povezana vest:  Holpert šesti, Starović i Stefanović u finalu, Zdelar izborio B finale

Bazen u Zrenjaninu, sagrađen 1981. godine, zatvoren je prošlog leta zbog opasnosti po zdravlje i bezbednost ljudi.

Pomoćik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov, zadužen za investicije, izjavio je da je rekonstrukcija bazena jedan od prioriteta i da je projektno-tehnička dokumenatcije objekta završena.

Stankov je naveo da je vrednost invesicije 100 miliona dinara, a da se tokom februara očekuje odluka Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine o izdvajanju 78 miliona dinara, dok će preostali deo biti finasiran iz gradskog budžeta.

Povezana vest:  Priveden australijski veslač zbog pijanstva

-Posle toga, sledi konkurs za izbor izvođača radova koji bi trebalo da počnu ovog proleća, da bi rekonstrukcija bazena mogla biti okončana do kraja godine – dodao je Stankov.

Nekadašnji sportista, sada zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, želi da plivači i vaterpolisti „što pre ponovo proplivaju“ u svom gradu i to, ukoliko je moguće, u dva bazena.

„Imamo tradiciju, kvalitetne i uspešne plivače, otvoreni i pokriveni bazen koji su godinama bili slabo održavani, zbog čega je sada stigao račun“, podsetio je Kaurić.

On je dodao da je u ozbiljnije zahvate trebalo ući još pre deset godina, odnosno „kada je bilo više para“.

Povezana vest:  PLIVANJE, Stjepanović uzeo srebro i na 200m kraul: Zadovoljan sam i bez zlata!

-Pre tri godine je, čak, pao krov bazena ali je problem ‘gurnut pod tepih’, a oni koji su bili najpozvaniji da ga reše sada se javlju kao najveći kritičari – kaže Kaurić koji je najavio da će sa predstavnicima „Proletera“ zatražiti prijem u Ministarstvu sporta i omladine i Pokrajinskom skretarijatu za sport i omladinu.

-Naše aktivnosti su u cilju obezbeđivanja pomoći plivačima da dostojno obeleže jubilej i realizuju planove vezane za rekonstrukciju pokrivenog i otvorenog bazen kako bi Zrenjanin postao centar za vodene sportove – poručio je Kaurić.