FIBASVETSKA PRVENSTVA – KOLUMBIJA, 1982
Kićanović prvi strelac šampionata
Od Manile (1978) do Kalija (1982), između dva svetska prvenstva dakle, selektori na klupi Jugoslavije smenjivali su se kao na traci.
Posle profesora Aleksandra Nikolića, koji je osvajanjem titule u Manili rekao „zbogom“ reprezentaciji, na klupu je seo Petar Skansi (1979). Samo godinu dana kasnije „plave“ je predvodio tandem Ranko Žeravica – Mirko Novosel (i osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi), da bi već 1981. glavnokomandujući bio Bogdan Tanjević.
Tanjević je, međutim, iste godine demisionirao i reprezentaciju je na Svetsko prvenstvo u Kolumbiju (Kali) poveo Žeravica.
U međuvremenu od nacionalnog tima oprostili su se Krešimir Ćosić i Zoran Slavnić, igrači bez kojih se zlatna generacija nije mogla zamisliti.
Ali, bez obzira na sve nedaće sa kojim se reprezentacija suočavala, početak šampionata u Kaliju je obećavao. U grupi su savladani Čehoslovačka (101:80), Urugvaj (101:77) i Kanada (88:78) i Jugoslavija je sa prve pozicije ušla u završni deo turnira.
Završila je, međutim, počela porazom od SAD (81:88). Novi neuspeh usledio je tri dana kasnije kada je i SSSR bio bolji od našeg tima – 99:94. U međuvremenu savladana je Španija sa 108:91, a posle utakmice sa SSSR-om, Kolumbija (97:88) i Australija (105:91). Najzad, u borbi za bronzanu medalju, ponovo Španija sa 119:117.
Interesantno je da je Jugoslavija, i pored dva poraza imala šansu da se nađe u finalu i brani titulu svetskog prvaka. Uslov je bio da SSSR savlada SAD I Španiju.
Prema opštem mišljenju učesnika Mondijala finale SSSR – Jugoslavija sprečio je pukovnik Aleksandar Gomeljski koji je sve učinio da da njegova „zbornaja“ izgubi od SAD. Sovjeti su taj meč u finalnoj grupi stvarno izgubili, ali su se Amerikancima revanširali u finalu (95:94) i osvojili zlato.
Uzaludni su bili komplimenti koje je „Sovjetski sport“ delio našim igračima. Posebno Kićanoviću i Dalipagiću koje su nazivali „velikim majstorima“. Za utehu ostala je činjenica da je Kićanović sa 190 koševa bio prvi strelac šampionata.
Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Jovanović: Veliki pomak u igri Hemofarma