vlade_divac (3)

Divac jednoglasno dobio novi predsednički mandat
 

Na sednici izborne Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, održanoj  u beogradskom hotelu ZIRA, Vlade Divac izglasan je za Predsednika OKS i za olimpijski ciklus RIO 2016. Kao i na putu za London, i u naredne četiri godine, stručnom službom Olimpijskog komiteta Srbije, u funkciji generalnog sekretara rukovodiće Đorđe Višacki.

Vlade Divac nije imao protivkandidata u ovoj izbornoj trci, te su mu delegati Skupštine aklamacijom poklonili poverenje i u naredne četiri godine. “Verujem da smo brojne izazove u proteklom olimpijskom ciklusu uspešno prevazišli velikim radom, energijom i posvećenošću svih zaposlenih u Olimpijskom komitetu Srbije. Istovremeno, svestan sam da smo onim što je već urađeno postavili zdrave osnove, a da je veliki posao tek pred nama. Ostvareni rezultati u Londonu nas obavezuju da u narednom ciklusu obezbedimo maksimalne uslove za trening, pripreme i takmičenja na putu za Rio de Žaneiro 2016. godine. Planovi su veliki, ali imajući u vidu šta smo do sada postigli zajedno sa našim partnerima, verujem de ćemo posle Olimpijskih igara u Riju imati mnogo razloga za zadovoljstvo”, rekao je predsednik OKS Vlade Divac.

Povezana vest:  Procter & Gamble brendovi ugostili su 11.500 gostiju iz celog sveta u P&G Porodičnoj kući tokom ZOI u Sočiju

Na ovoj sednici Skupštine, delegati su glasali i za članove Izvršnog i Nadzornog odbora. Po Statutu OKS deset članova Izvršnog odbora izabrano je glasanjem na predlog sportskih saveza olimpijskih sportova:  Vuksanović Dragan, predsednik Ragbi saveza Srbije, Jevrosimović Veselin, predsednik Atletskog saveza Srbije, Kalinić Zoran, predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, Laković Zoran, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Marjanović Velimir, predsednik Rukometnog saveza Srbije, Nišović Mirko, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Petković Nenad, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Sovrović Velibor, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Todorov Ivan, predsednik Džudo saveza Srbije, Ćendić Zoran, generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije. Još tri člana Izvršnog odbora izglasana su na predlog Predsednika: Žarko Paspalj, Nenad Golijanin i Nebojša Šaponjić.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Ivana Kovačević 75. u kros kantriju

Nadzorni odbor u naredne četiri godine činiće: Vulević Dušan, Atletski savez Srbije, Matković Aleksandar i Stefanović Marko, Vaterpolo savez Srbije.

Đorđe Višacki izglasan je za generalnog sekretara i u predstojećem ciklusu na predlog predsednika OKS Vlade Divca.

Skupština OKS usvojila je Izveštaj o radu za period 2009-2012 zaključno sa Olimpijskim igrama u Londonu. Predsednik OKS Vlade Divac u svom izlaganju na temu izveštaja o radu posebno je istakao napredak rezultata Olimpijskog tima Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu u odnosu na prethodno izdanje Igara i istakao da su sportisti Srbije u prethodnom olimpijskom ciklusu, nastupili na 9 takmičenja iz kalendara MOK i sa njih doneli ukupno 57 medalja, od čega 13 zlatnih, 23 srebrne i 21 bronzanu.   Ističući značajne momente u ciklusu London 2012, Divac je podsetio na značaj usvojenog Zakona o sportu, kojim je OKS prepoznat kao krovna institucija vrhunskog sporta koja zastupa interese nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014 Holanđanki Vust zlato, Rusima prva medalja - bronza

Govoreći o svom programu za ciklus 2013 – 2016, Vlade Divac rekao je pored ostalog da će kao i do sada sa svojim saradnicima biti okrenut unapređenju okruženja sportiste u svakom smislu i da će sistemski raditi na unapređenju trenerskog kadra, administracije, medicinskog osoblja i svega onog što čini okruženje sportiste i doprinosi njegovom rezultatu.

Po okončanju sedice predstavnici opštine Petrovac na Mlavi uručili su Olimpijskom komitetu Srbije  priznanje svoje opštine, koje nosi ime Dragutina Tomaševića, povodom 100 godina od prvog učešća Olimpijskog tima Srbije na Igrama u Stokholmu, na kojem je Dragutin Tomašević bio jedan od dvoje sportista Kraljevine Srbije.