o_zivotu_smrti_i_dorucku_toni_parsons

Novi roman Tonija Parsonsa u izdanju Lagune

Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda objavila je novu knjigu britanskog pisca Tonija Parsonsa „O životu, smrti i doručku“ koju je s engleskog jezika preveo Nenad Dropulić.

U romanu „O životu, smrti i doručku“ Parsons, koji je autor svetskog bestselera „Čovek i dečak“, objašnjava zašto je kriza srednjeg doba samo mit i bavi se temom poslednjeg oproštaja od roditelja, saopštio je izdavač.

Autor tvrdi da kada muškarac padne s motora ili kada mu mlada ljubavnica slomi srce nije reč o krizi srednjeg doba, nego samo o jednoj u nizu gluposti kojima su muškarci skloni.

Povezana vest:  Novi prevod klasika američke književnosti „Ubiti pticu rugalicu" Harper Li od četvrtka u prodaji

Parsons je, kako je naveo izdavač, napisao knjigu o životu savremenog muškarca, pokušavši da opiše šta se događa u njegovoj glavi, u njegovom srcu i u njegovim pantalonama, kao i zbog čega se to događa.

Toni Parsons rođen je u činovničkoj porodici u londonskom Ist Endu. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME, jednom od najuticajnijih muzičkih listova u Velikoj Britaniji, a posebno je pratio pojavu i eksploziju panka i novog talasa.

Povezana vest:  Baletska predstava “Buđenje” premijerno 5. juna u Pozorištu na Terazijama

Osamdesetih je dobijao nagrade za novinarski rad u listovima „GQ“ i „Elle“, a devedesetih je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u emisiji Bi-Bi-Sija (BBC) „Lejt Rivju“ (Late Review).

Oženio se koleginicom, a kada su se razveli, dodeljeno mu je starateljstvo nad njihovim četvorogodišnjim sinom. Njegov otac je bivši marinac kom je dodeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svetskog rata.

Povezana vest:  Još osam dana za prijavu na istraživačko putovanje u Japan

Ta dva odnosa – sa sinom kog je podizao i s pokojnim ocem kog je obožavao – čine srž njegovo romana „Čovek i dečak“ koji je u Velikoj Britaniji za samo prva dva meseca od objavljivanja prodat u tiražu od 750.000 primeraka.

„Laguna“ je do sada na srpskom jeziku objavila Parsonsove romane „Čovek i dečak“, „Čovek i žena“, „Za moju malu“, „Naše nezaboravljene priče“, „Prva porodica“, „Novi početak“, „Moja omiljena supruga“, „Ljudi i dečaci“.