lieberman_portrait

Zek Liberman na Mikseru

Jedan od najznačajnijih umetnika novih medija današnjice, Zek Liberman, biće gost Kontakt zone Mikser festivala, gde će držati predavanje studentima i drugim zainteresovanim posetiocima „Miksera“. Godina 2010. Je bila njegova godina – video instalacija „Drawn“ je osvojila nagrade na prestižnim festivalima „Ars Electronica“ u Lincui „CYNETart“ u Drezdenu. Magazin Fast Kompaniga je uvrstio među 100 najkreativnijih ljudi na svetu, dok je američki magazine Tajm njegov projekat „EyeWriter“ proglasio jednim od najvećih inovacija u protekloj godini. Predavanje Zaka Libermana, kao i svi drugi sardžaji Mikser festivala su besplatni za sve posetioce.

Liberman će na Mikser festival u premijerno prikazati beta fazu „Face Lab“ projekta, koji je posebno za ovu priliku razvijao sa Daitom Manabeom, saradnikom iz Japana. „Face Lab“ je eksperiment u kome se istovremeno analizira i putem video projekcija označava ljudsko lice u realnom vremenu. Realizacija projekata je osmišljena kroz interaktivno učešće studenata, stručne javnosti, ali i najšire publike „Miksera“.

Povezana vest:  Nagrada Narodne biblioteke Srbije 'Vladan Desnica' uručena piscu Dejanu Aleksiću

Liberman i Manabe će se priključiti i takozvanom „video mapiranju“silosa Žitomlina, koje sa prijateljima i saradnicima realizuje vodeći lokalni kreativni kolektiv iz oblasti novih medija „Galerija 12“, što odslikava dosadašnju praksu Mikser festivala da u autentičnom prostoru Žitomlina uspostavlja veze između vodećih svetskih i domaćih umetnika i profesionalaca iz različitih oblasti i da na taj način stvara jedinstvenu atmosferu saradnje iz koje nastaju nove kreativne ideje.

Povezana vest:  Sve je spremno za najmagičniju majsku noć - 13. NOĆ MUZEJA počinje sutra

Liberman je sarađujući sa svojim mentorom, renomiranim stvaraocem iz oblasti novih medija, Golanom Levinom, kreirao instalacije —„Remark” i „Hidden Worlds”— prikazujući kako bi glas izgledao ako bismo bili u mogućnosti da vidimo govor, dok su koncertno izvođenje „Meša Di Voce” („Pronalaženje zvuka“) činile apstraktne pesme i povici dva pevača kroz interaktivni softver za vizualizaciju zvuka.

Nedavno je kao član kreativnog kolektiva„Yes Yes No“ osmislio vizuelni koncept i animacije za fasadu novog muzeja „Ars Electronica“ u Lincu – Austrija, a bio je i deo tima koji je koncipirao i realizovao„open source“ aplikaciju i hardversko rešenje koje je omogućilo paralizovanom umetniku, crtaču grafita, Toniju Kvanu da ponovo crta, ovog puta koristeći samo svoj pogled. Za ovaj rad je osvojio i nagrade „Design of the Year“, „FutureEverything prize“ i „Golden Nica in Interactive Art“ na prestižnom festival novih medija„Ars Electronica“. Uzumetničke projekte, Liberman je i jedan od kreatora „openFrameworks“ programskog okruženja baziranogna C++ bibliotekama, namenjenog mahom vizuelnim umetnicima za kreativno kodiranje. Učestvovao je i u programiranju „rhonda“, 3D alata za lako skiciranje ideja. Predaje na„Parsons School of Design“ u Njujorku, a držao je rezidencijalne programe u „Ars Electronica Futurelab“, „Eyebeam“, „Dance Theater Workshop“ i „Hangar Center for the Arts“ u Barseloni.

Povezana vest:  Najbolji mladi violončelista Srbije, Pavle Popović svira za svoj rodni Paraćin!

Mikser festival se održavaod 25. do 29. maja na prostoru silosa Žitomlina.