radomir_petkovic_odeloRadomir Petković bez šanse za stipendiranje MOK

 

Reprezentativac Srbije u rvanju Radomir Petković, koji je u maju bio pozitivan na doping testu, neće biti kandidat za dobijanje stipendije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rečeno je danas na sednici Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Predsednik OKS Vlade Divac napomenuo je da je Petković bio kandidat OKS za uključenje u program stipendiranja MOK. ali da je ta kandidatura povučena zbog počinjenog doping prekršaja.

Divac je istakao da je taj slučaj povod za povlačenje konkretnih poteza kako bi se u budućnosti sprečili „takvi udari na sport Srbije“.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Tri poraza srpskih rvača prvog dana Šampionata Evrope

Petković je napravio doping prekršaj na državnom prvenstvu u maju ove godine u Subotici. Ta vrsta prekršaja, prema propisima Antidoping agencije, kažnjava se dvogodišnjom zabranom takmičenja i treninga.

Na sednici održanoj u hotelu „Zira“ rečeno je da je Petković u međuvremenu sa Rvačkom federacijom Azerbejdžana potpisao ugovor koji mu omogućava da tokom trajanja suspenzije aktivno trenira, a da nakon dve godine dobije državljanstvo te zemlje i da po isteku suspenzije nastavi da se takmiči za Azerbejdžan.

Povezana vest:  EP FINSKA 2014, U nedelju na strunjači Maksimović, Nemeš i Balo

Predsedništvo OKS jednoglasno je usvojilo zaključak prema kojem se zahteva dosledna primena Zakona o sprečavanju dopinga u sportu i Svetskog antidoping kodeksa, jer odgovornost za upotrebu zabranjenih supstanci, ili zabranjenih metoda, ne snose isključivo sportisti, već svi koji predstavljaju njegovo okruženje, odnosno treneri, medicinsko osoblje, odgovorni u sportskim klubovima i nadležni u nacionalnim granskim sportskim savezima.

Zaključeno je da je neopohodno preduzeti sve potrebne mere da se tačno definišu prava i obaveze sportista, trenera, medicinskog osoblja, klubova i nacionalnih granskih sportskih saveza pri svakom obliku finansiranja njihovih aktivnosti od strane MOS I OKS, koje će obuhvatiti ne samo obligacione odnose, već će utvrditi i moralne vrednosti i obaveze koje tim povodom nastaju.

Povezana vest:  Evropsko prvenstvo u rvanju od 2. do 7. maja u Novom Sadu

Uz članove predsedništva OKS sednici su prisustvovali: pomoćnik ministra za omladinu i sport Dragan Atanasov, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, generalni sekretar tog saveza Mladen Kecman.