KK_Partizan_Logo copyFAJNAL FOR, EVROLIGA

 

„Crno-beli“ u Istanbulu pokorili Evropu trojkom Đorđevića

 

Košarkaši Partizana osvojili su jedinu titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji 1992. godine na završnom turniru u Istanbulu, kada je u poslednjem napadu kapiten Aleksandar Đorđević pogodio trojku za istorijsku pobedu nad španskim Huventudom (71:70).

Po mnogo čemu jedinstevna sezona za „crno-bele“ okončana je na najlepši mogući način, iako su pred njima bile brojne i zahtevene, ne samo sportske prepreke.

Konitinutiet dobrog rada uprave, stručnog štaba i igračkog kadra krunisan je 1992. godine, iako mnogo toga nije išlo na ruku „crno-belima“.

Još pre početka sezone desile su se mnoge promene među kojima je najznačajnije angažovanje Željka Obradovića, koji je bukvalno preko noći završio igračku i počeo bogatu trenersku karijeru. Uz talentovanog debitanta na klupi sedeo je iskusni profesor Alaksndar Nikolić, čije je ogromno stručno iskustvo obilato koristilo „crno-belima“.

Povezana vest:  Sobin najkorisniji igrač 13. kola

Talantovani tim Partizana predvodio je izuzetan tandem reprezentativnih bekova koji su činili Đorđević i Predrag Danilović, dok su od iskusnijih igrača u timu bili Ivo Nakić i Dragiša Šarić. Svi ostali bili su još malo poznati juniori, a nekima od njih, poput Nikole Lončara i Željka Rebrače, ta sezona bila je „vatreno krštenje“ za najveće izazove.

Početak rata na području bivše Jugoslavije uticao je na odluku čelnika elitnog evropskog takmičenja da „crno-beli“ sve utakmice kao domaćini moraju da igraju van Beograda. To je značilo da se upuštaju u neravnopravnu borbu sa ostalim protivnicima i da su praktično u svakoj utakmici gosti.

Za „domaći teren“ izabrana je Fuenlabrada, mali španski gradić nadomak Madrida. Odluka uprave Partizana da mečeve igra u tom gradu pokazala se kao apsolutno ispravna, pošto su temperamentni Španci vremenom toliko zavoleli darovite i skromne košarkaše beogradskog kluba, da su ih vatreno bodrili i postali njihovi pravi navijači čak i u utakmicama protiv klubova iz njihove zemlje.

Povezana vest:  Džikić: Da nastavimo da pobeđujemo, da se ne pravi slava od ovoga

Rezultati u grupi sa holandskim Komodorom, belgijskim Maes Pilsom, italijanskim Filipsom, nemačkim Bajerom, španskim Estudujantesom i grčkim Arisom bili su dovoljni da se zauzme četvrto mesto i na taj način obezbedi plasman u četvrtifnale.

Rival u borbi za fajnal for bio je italijanski Knor, koji će ostati upamćen kao jedini protivnik „crno-belih“ u Beogradu te sezone. Ispostavilo se, međutim da su visoke cene karata uticale da „Pionir“ ne bude ispunjen do poslednjeg mesta, ali to nije smetalo Obradoviću i njegovim učenicima da „preskoče“ tim iz Bolonje, kasnije poznatiji pod imenima Kinder i Virtus.

Prva bitka na Bosforu vođena je protiv milanskog Filipsa, a na iznenađenje svih „crno-beli“ su eliminisali tim Majka D’Antonija i ostvarili najveći uspeh u istorji kluba – plasman u finale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

U situaciji kada bi mnoge zahvatila euforija, Beograđani su ostali smireni i koncentrisani na dvoboj sa Huventudom iz Badalone. Iako su tokom prvog poluvremena „crno-beli“ bili u vođstvu, u nastavku je inicijativa prešla na stranu španskog predstavnika. Najbolji igrač završnog turnira Danilović morao je pre kraja utakmice van terena zbog pet ličnih grešaka.

Povezana vest:  Real se namučio s Makabijem, PAO posle produžetka do trijumfa protiv Efesa

Huventud je osam sekundi pre kraja bio nadomak prve titule šampiona Evrope u klupskoj istoriji, a u poslednjem napadu odgovornost je preuzeo Đorđević. Sam je preneo loptu preko terena, namestio se na šut za tri poena, podigao se i – pogodio za 71:70 i veliku radost navijača Partizana.

Bio je to, ujedno, poslednji veliki sportski uspeh SFR Jugoslavije, zemlje koja se u trenucima dok su „crno-beli“ vojevali u Istanbulu već uveliko raspadala.

Kao i mnogi drugi klubovi, Partizan je morao da krene iz početka u mnogo težim uslovima, a na naredni plasman na fajnal for čekalo se šest godina.