lopta u kosu

Obleleženo 90 godina od otvaranja prvog košarkaškog terena u Beogradu

Spomen ploča povodom 90 godina od izgradnje i otvaranja prvog košarkaškog terena u zemlji postavljena je danas na zgradi Politike u Beogradu.
Spomen obeležje na prostoru nekadašnje Druge muška gimnazije gde su odigrane i prve utakmice podigao je Košarkaški savez Beograda.
„Ovo mesto nalazi se na potezu od hale Pionir do Kalemegdana gde su tereni dva najveća košarkaška kluba i na kojima je ispisana istorija košarkaške igre u ovoj zemlji. Košarka je danas postala vrhunski i masovni sport, otvoreni tereni, koji su nekada bili retkost, sada su standard u urbanističkim planovima“, rekao je predsednik kluba „Radivoj Korać“ Draško Brajović, koji se okupljenima obratio ispred Košarkaškog saveza Beograda.
Najveće zasluge za izgradnju prvog košarkaškog terena imali su učenici Druge muške gimnazije Slobodan Rančić i Svetislav Vulović, polaznici kursa košarke koji je u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ održao američki izalasnik Crvenog krstaVilijam Vajlend.
Delovalo je da košarka kao sport neće imati šta da traži pored fudbalera BSK-a i Jugoslavije, ali su već sledeće godine Rančić i Vulović organizovali prvo školsko prvenstvo za osam ekipa.
Utakmice u Drugoj muškoj gimnaziji bili su veoma posećene. Igralo se u pantalonama i košuljama, na betonu. Zanimljivo je da su krila jurišala u napad, bekovi bili zaduženi za odbranu, dok je centarfor, kako se tada po ugledu na fudbal zvao najistureniji napadač, bio glavni egzekutor.
Ova škola kasnije će postati rasadnik asova u raznim sportovima, među kojima je i jedan od najčuvenijih tandema evropske košarke Radivoj Korać – Slobodan Gordić. 
Prve košarkaške korake u toj školi kasnije će napraviti i neki od vodećih igrača prve generacije Partizana kao što su braća Svetislav i Radomir Šaper, Božidar Munćan i Pavle Kostić.

Povezana vest:  Ivanović: Stvar je jasna, moramo da pobedimo Zvezdu