Seoce Detenhajm u blizini Karlsruea u Nemačkoj drugi put (posle 2009) ugostilo je najbolje kuglaše planete i, na stazama školske dvorane (koja ima i bazen sa pokretnim dnom da se reguliše dubina vode za dečicu) kuglaši Srbije postali  četvrti put šampioni sveta!

I neki drugi statistički parametri pokazuju da su srpki kuglaši apsolutno najbolji i da im, trenutno nedostaje samo ekipni svetski rekord. „Kuglaški vanzemaljci“ iz Srbije su u Detenhajmu  postigli istorijske rezultate za anale svetskog kuglanja.

Drugi rezultat u istoriji preko 4.000 čunjeva

Kuglaši Srbije su u Detenhajmu ušli u istoriju kao druga ekipa koja je na zvaničnim takmičenjima oborila preko 4.000 čunjeva (svetski rekord Mađara je 4.012 sa SP u Zalaegersegu 2013).  U polufinalu sa Nemačkom, u izvanrednom meču,  Zavarko i drugovi srušili su 4.003 čunja, samo devet manje od  svetskog rekorda. Zavarko se seća tih trenutaka:

–  Nisam imao pojma koliki je rezultat, ali po reakcijama publike znao sam da smo blizu rekorda. Pitao sam selektora Ponjavića, tri hica pre kraja, kakva  je situacija. U ogromnoj buci, nisam ga dobro čuo, učinilo mi se da kaže  da mi treba „devet čunjeva iz dva hica i ulaz u pune“, a u stvari rekao mi je da mi trebaju dve „devetke“ i „prelaz“… Nisam napao „devetku“ u 28. hicu, ne znam da li bih je i oborio, ali je svakako vredelo pokušati, tako da smo ostali „kratki“ da oborimo  rekord za tačno deset „drva“…

Rezultat od „četiri hiljadarke“ i više u kuglanju je – vanzemaljski! Rezultat od preko 3.900 čunjeva je – kosmički, a Srbi su, u pet pobeda, imali  tri puta preko 3.900 i jednom preko 4.000. Evo i svih rezultata – grupa: Slovačka – Srbija 3.775:3.788 (2:6), Srbija – Poljska 3.977:3.707 (7:1), četvrtfinale: Srbija – Hrvatska 3.944:3.813 (7:1), polufinale: Nemačka – Srbija 3.888:4.003 (2:6), finale: Srbija – Mađarska 3.982:3.861 (6:2). Rezultat od 4.003 čunja je zvanični rekord reprezentacije Srbije. Jedino su na ovom šampionatu preko 3.900 čunjeva rušili još  Nemci (3.950 protivi Rumuna i grupi) i Mađari (3.923 protiv Slovenaca u četvrtfinalu).

Posle otkaza muške ekipe Crne Gore, domaćini su u  organizovali revijalne timove za muške ekipe koje su popunjavali staze. Prijavilo se 400 kuglaša iz cele Nemačke i Srbija je odigrala meč  čiji  rezultat imaju samo novinari, jer ne postoji na sajtu NBC, kao da ga nije ni bilo. Ne postoji nigde zvanično,  a zvanično je morao da se odigra, pa su se svi pitali kakav mozak smišlja ovakve ujdurme… U tom meču  Srbija je oborila 3.997 čunjeva.

Tri puta preko 700 čunjeva

U Detenhajmu  su tri igrača, od toga dvojica iz Srbije,  u zvaničnim mečevima oborili 700 i više čunjeva što je „granica snova“ u kuglaškom sportu: Igor Kovačić 718 čunjeva protiv  Poljske u grupi, Vilmoš Zavarko 705 čunjeva protiv  Hrvatske u četvrtfinalu i  Austrijanac Filip Šetekcka 700 čunjeva u porazu od Slovaka u četvrtfinalu.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Miković i Ljubenkovićeva šampioni Srbije

U „nepostojećoj“ utakmici protiv revijalne ekipe, Vilmoš Zavarko je oborio 717 čunjeva. Da zapišemo, u inat NBC, koji je to izbrisao…Svetski pojedinačni rekord Mađara Tamaša Kiša je 734 čunja iz Zalaegersega 2013.

Na Šampionatu sveta u Detenhajmu svetska šampionka i rekorderka Ines Maričić je sa 678 čunjeva oborila sopstveni svetski pojedinačni rekord od 675 čunjeva iz Novigrada prošle godine.

Vilmoš Zavarko bez premca

I bez 717 čunjeva u revijalnom meču, Vilmoš Zavarko je apsolutno najbolji igrač šampionata po proseku 689,2 čunja (protiv Slovačke u grupi 688, protiv Poljske u grupi 674, četvrtfinale sa Hrvatskom 705, polufinale  sa Nemačkom 687 i finale sa Mađarskom 692).

Statistički gledano, još dvojica srpskih kuglaša su u „top ten“:  Igor Kovačić 672 (Slovačka 635, Poljska 718, četvrfinale 669, polufinale 685 i finale 653) i Robert Ernješi 663,6 (Slovačka 665, Poljska 632, četvrtfinale 674, polufinale 667 i finale 680). Proseci ostalih srpskih igrača: Čongor Baranj  647,6 (632, 663, 645, 618, 630), Daniel Tepša (četiri meča) 641,25 (605, 614, nije igrao četvrtfinale, 661 i 665),  Miloš Simijonović (tri meča) 644  (nije igrao protiv Slovaka i u finalu, protiv Poljske 675, četvrtfinale sa Hrvatima 643 i polufinale sa Nemcima 615).

Milan Jovetić ima svih 120 hitaca u finalu (630) i 60 hitaca protiv  Poljske (327). Uroš Jagličić ima 120 hitaca protiv  Slovačke 583. Radovan Vlajkov je  odigrao 60 hitaca protiv  Hrvatske u četvrtfinalu (281 čunj).

U svim utakmicama poene su osvajali Vilmoš Zavarko i Robert Ernješi. Kovačić i Baranj imaju po jedan poraz. Ova četvorica su odigrala sve mečeve na šampionatu.

Pravo prijatno, veliko, iznenađenje je Milan Jovetić, koji je  u finalu odigrao sjajno 630 čunjeva, pa, iako je izgubio bod, oduševio je igrom i borbenošću.

Devojke za ponos

Ženska reprezetacija Srbije je, prema za sada nezvaničnom plasmanu, šesta na Šampionatu sveta i taj uspeh „srpkog kuglaškog vrtića“, kako mnogi nazivaju ovu ekipu, jednu od  najmlađih u Detenhajmu,  je za svaku pohvalu. Od ekipa koje se nisu plasirale među četiri, samo su Mađarice (u porazu protiv Hrvatske u četvrtfinalu 3.645) prema analizi selektora Dragana Fatovića imale više čunjeva od Srbije (3.593 u porazu protiv Nemačke u četvrtfinalu) tako da su one pete, Srpkinje šeste…

Uz dve iskusne reprezentativke Zoricu Barać i Renatu Vilov kao i Marijanu Oros (27), Fatović je iz jununiorske i kadetske selekcije u tim regrutovao Herminu Lukač (22), Kristinu Ljubenković (19), Maju Đukić (23),  Oliveru Čikoš (19), Vesnu Boškov (21)  i o ovoj ekipi, koja se prvi put u istoriji ženskog kuglanja u Srbiji približila granici od 3.600 čunjeva (prosek od 600 čunjeva po igračici), će se još mnogo lepog čuti.

Povezana vest:  Šoštar: Ostajem u trci za predsednika SSS

Pogoto, što  u timu nije bilo  sjajne Jasmine Anđelković, koja se razbolela uoči samog prvenstva. Dočekala je u Novom Sadu  reprezentativke i reprezentativce, čestitala na fantastičnom uspehu, a svi su joj poželeli da se što pre vrati na staze.

Na svetskom kuglaškom nebu zablistala je u Detenhajmu Maja Đukić! Igrala je kao da sto godina „baca“ u svetskoj eliti! Dva puta je obarala lični rekord od 632 čunja, prvo 639, potom 641 čunj.  Protv Francuske je oborila 598 čunjeva. U revijalnom meču srušila je 295 čunjeva u 60 hitaca.

Možda i najuzbudljiviju utakmicu  i istoriji odigrala je upravo ova generacija protiv Nemica u četvrtfinalu. Publika je bila u čudu u finišu, Zorica Barać je  u rovovskoj borbi osvajala (kako kaže u možda najtežem meču karijere) igrački poen, Renata Vilov je igrala kao sat i bila blizu da i ona donese poen, ali su njenoj rivalki pale dve „devetke“ u finišu i preokrenula je rezultat. Kako su prošle Srbriju na sreću, tako su i Nemice došle i do titule – na sreću. Sa Hrvaticama su odirale 4:4 u igračkim poenima  (Hrvatice su osvojile četiri, Nemice su osvojile dva i dva su dobile za više čunjeva 3.723:3.680), u set poenima bilo je 12:12 pa su  po dve igračice iz svake ekipe (iz bloka koji je završio meč) odigrale po tri „zlatne kugle“. Na tom kuglaškom ruletu na kraju je bilo 45:39 za Nemačku.

Publika za „desetku“

Ako je u kuglanju  „devetka“ sinonim za savršensto, nemačka publika mora da dobije više: čistu „desetku“. U mečevima nemačkih reprezentacija, gledalište (oko 750 mesta) bilo je prepuno.  Za Nemačku se navijalo iz sveg srca, po završetku svakog bloka svi su ustajali i nagrađivali dugotrajnim aplauzom i navijačkim pesmama svoje ljubimce.

Koliko dobro poznaje kugalnje, publika je pokazala i  kod velikih rezultata srpskih ( i ostalih) kuglaša. „Sedamstotke“ Kovačića i Zavarka nagrađene su višeminutnim aplauzom i svi su stajali! Kada  su kuglaši Nemačke  gubili od Srbije, nije bilo  protesta, pevali su im, aplaudirali stojeći, bodrili ih  do poslednjeg hica, iako se videlo da  su već poraženi.  Srbi su dobili ogromne ovacije i za fantastičan rezultat  od 4.003 čunja u tom meču…

Po završetku šampionata, domaćini su napravili sjajnu žurku uz disk džokeja koji je puštao i srpsku muziku… Selektor Ponjavić je morao da razmeni dres sa selektorom i igračem Nemačke Timom Hofmanom,  Zavarko i Šondelmajer su razmenili trenerke, pa su paradirali u novoj opremi po „diskaću“, jedan od trenera Nemačke je nosio srpsku majicu… Srbija je apsolutni hit kuglaškog sveta…

„Kostolački drekavci“ i ostali navijači

Navijača iz Srbije je bilo malo ali su bili – grlati. Predvodio ih je potpredsednik KSS Zoran Stanojević – „Šumar“ vođa navijačke grupe „Kostolački drekavci“, a uz rame su mu bili  direktor reprezentacije Milan Jovanović „Cvika“, članovi UO KSS Bosiljka  Božić i Radoslav Simović (na kraju je potpuno izgubio glas), generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, član UO KSB i vođa puta Darko Bjelobrk, predsednik Udruženja kuglaških klubova naših radnika  Nemačkoj Neđo Vujaković, veliki prijatelj srpskih kuglaša iz Beča Zoran Nikolić, selektor ženske reprezentacije Dragan Fatović, svi kuglaši  kuglašice (takt je davala Kristina Ljubenković duvajući žestoko u trubu)… Najnervozniji je bio predsednik KSS Uroš Dragojlović, koga „nije držalo mesto“ pa se šetao da „razbija malere“.U finalu se stekao utisak da je i nemačka publika bila uz Srbiju…

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Mioković sa državnim rekordom prošao kvalifikacije na EŠ u Poreču

Bruka domaćina, bez interneta u dvorani

Treba reći da su se organizatori obrukali prema novinarima kojih je u kuglanju malo, a i biće ih još manje uz ovakav odnos. Bruka i sramota za bogatu Nemačku, interneta skoro i da nije bilo u dvorani, dolazio je i nestajao, protok je bio katastrofalan…U toku  šampionata novinari nisu dobili ni jedan raspored, bilten sa razultatima i zapisnik sa utakmice. Polufinalne i finalne mečeve pratili su stojeći, jer za njih nije bilo obezbeđeno mesto… Radili su u spravarnici, skladišu školske sale gde se drže rekviziti i gimnastičke sprave, na samo dva stola. Rukovodstvo srpske delegacije je uložilo zvanični protest, ali domaćini nisu ništa preduzeli, na ogorčenje i kolege iz Mađarske, Slovenije i domaćih novinara… Za sve je direktni krivac čovek sa titulom „presreferenta“ u NBC Klaus Bart. Na nesreću novinara, izabran je u Detenhajmu za predsednika NBC. Teško žurnalistima, šta će tek sada da uradi „sedmoj sili“…

Za kraj ovog pregleda i informacija da će naredno seniorsko ekipno Prvenstvo sveta 2019. u Rokicanima u Češkoj trajati  dan više, jer će se odigrati i meč za bronzu. Do sada  su bronzane medalje dobila poraženi u polufinalu.

SVE MEDALjE NA ŠAMPIONATU SVETA U DETENHAJMU 2017 – KUGLAŠI: 1. Srbija, 2. Mađarska, 3. Slovačka, 3. Nemačka.

KUGLAŠICE: 1. Nemačka, 2. Hrvatske, 3. Slovenije, 3. Češka.

Ekipne medalje muške selekcije na Šampionatima sveta 21 (8-2-11)

Zlato (8): 2017, 2015, 2011. i 2009. (Srbija), 1976, 1959, 1957. i 1953. (Jugoslavija).

Srebro (2): 2004. (SCG), 1955. (Jugoslavija)

Bronza (11): 2013. (Srbija),  2000, 1990, 1988, 1986, 1984, 1982, 1980, 1974, 1972. i 1966. (Jugoslavija).

Rumunija ima sedam zlatnih medalja:  2000, 1984, 1982, 1980, 1978, 1974. i 1966.

Po četiri zlata imaju Mađarska  (2013, 2007, 1988. i 1986) i Slovenija (2004, 2002, 1994. i 1992).

Po tri zlata imaju Nemačka (2005, 1998. i 1996) i Nemačka DR (1972, 1968. i 1955).

Dva zlata ima SR Nemačka (1990. i 1970)

Titulu još ima samo Čehoslovačka 1962.

Do sada su odigrana 32 ekipna Šampionata sveta.  Od 2005. i Novog Sada igra se u neparnim godinama. Od 2011. se dodeljuju dve bronze.