FELIKS BAUMGARTNER_RBST_BROOK_CP_0001

Baungartner ušao u istoriju skokom iz svemira

 

Ekstremni sportista, austrijski vojni padobranaca Feliks Baumgartner danas je uspešno izveo istorijski skok „sa granice svemira“, sa visine od 38,6 kilometara i bezbedno se prizemljio u pustinji u Novom Meksiku.

Baumgartnerov skok, za koji se pripremao pet godina, trajao je ukupno 10 minuta.

Posle 4 minuta i 19 sekundi slobodnog pada, tokom koga je probio zvučni zid, Baumgartneru se otvorio padobran sa kojim se nekoliko minuta kasnije mirno prizemljio na planirano mesto u blizini Rozvela u Novom Meksiku.

Baumgartnerov crveno-beli padobran otvorio se pošto je u slobodnom padu dostigao brzinu od najmanje 1.137 kilometara na čas.

„Ponekad morate da se uspnete zaista visoko, da biste shvatili koliko ste mali“, rekao je Baumgartner neposredno pre skoka koji su uživo prenosili mediji širom sveta.

Povezana vest:  Besplatna škola ekstremnih sportova u Obrenovcu

Trebalo je nešto više od dva i po sata da gigantski balon, težak 1,3 tone i napunjen helijumom, kapsulu u kojoj je bio hrabri Austrijanac dovede od visine sa koje je skočio. Baumgartner je već tada oborio rekord iz 1961 – najveću visinu na koju se popeo jedan balon.

Prema očekivanjima, Australijanac je trebalo da skoči sa visine od 37.000 metara, ali se popeo više, na 39 kilometara u stratosferi.

Najveći rizik sa kojim se Baumgartner suočio je da ne izgubi svest, s obzirom na to da je kontrola skoka iz kapsule bila samo osnovna i da ga je dovela u poziciju da pada naglavačke povećavajući brzinu.

Takođe, Baumgartnerova krv mogla je da proključa, ukoliko bi se stvorila i najmanja pukotina na njegovom specijalnom odelu, zbog trenutne promene pritiska na ekstremnim visinama.

Povezana vest:  RED BULL X FIGHTERS 2012, Leteći motori, uzbuđena publika i neverovatne lokacije

Temperatura od oko 68 stepeni ispod nule takođe je mogla da izazove nepredviđene probleme, ukoliko bi Baumgartnerovo odelo bilo oštećeno.

Neposredno pošto je iskočio iz kapsule Baumgartner je imao problem da uspostavi kontrolu nad položajem tela potrebnim za bezbedno padanje, ali je to uspešno rešio.

Pre skoka, Baumgartner je rekao da bi bio ponosan da postane prva osoba koja je probila zvučni zid u slobodnom padu, u čemu je i uspeo.

Svojim skokom iz stratosfere Baumgartner je želeo da postavi cetiri rekorda – najviši let balonom, najviši pad padobranom, prvo probijanje zvučnog zida jednog čoveka, kao i najduži slobodni pad. Da li su svi ciljevi postignuti pokazaće analiza podataka koja tek treba da bude izvršena.

Čitav događaj prenošen je uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Povezana vest:  Ko su članovi žirija na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji

Na današnji dan, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger je prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer čestitao je Baumgartneru preko Fejsbuka, istakavši da su hrabrost i istrajnost koju je pokazao glavni faktori ogromnom uspeha.

„Austrija je ponosna na ovaj uspeh“, poručio je on.

Austrijski kancelar Verner Fajman čestitao je Baumgartneru, ocenivši da se svojim skokom kretao na granicama mogućeg i fizike.

Baumgartner se za ovaj poduhvat pripremao pet godina, a glavni cilj misije je bio da se prikupe podaci važni za nauku, koji treba da pomognu povećanju bezbednosti u putovanjima u svemir.