strelci akademca najbolji pistoljem prosle godineZa titule „papovkom“ i vojničkom puškom u subotu i nedelju u Lazarevcu

 

Šampionat Srbije poluatomatskom puškom („papovkom“) i vojničkom puškom, održaće se u subotu 25. septembra i nedelju 26. septembra na strelištu streljačkog kluba Kolubara iz Lazarevca u Tamnavi, koji je organizator sa jednom od najtrofejnijih srpskih družina u ovim disciplinama „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca. U poslednjih 16 godina na državnim šampionatima ova družina predvođena Nebojšom Jovanovićem, jednim od nujspešnijih strelaca „papovkom“ i vojničkom puškom, uvek je osvajala po neki trofej.

– Za našu družinu, ovo takmičenje biće ujedno i „Memorijal Aleksandar Jakovljević“ u spomen na nekadašnjeg strelca, sudiju i istaknutog sportskog radnika – rekao je trener družine „Dragan Jevtić Škepo“ Srba Jakovljević. – Očekujem dobre rezultate i da u Gornji Milanovac stignu ponovo trofeji.

Povezana vest:  Sastav Srbije za turnir u Minhenu: Povratak Ivane Maksimović Anđušić

Prvog dana 117 strelaca iz 30 družina iz Beograda, Bora, Gornjeg Milanovca, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Čačka, Smederva i Subotice, gađaće poluatomatskom puškom  20 plus 10 metaka, kao i pištoljem velikog kalibra domaće proizvodnje 20 plus 20 metaka.  U nedelju, drugog dana, gađaće vojničkom puškom 20 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka, a planirano je i takmičenje veterana vojničkom puškom 10 metaka ležeći.

Povezana vest:  Ivan Rožek pobedio u prvom Kupu Srbije u gađanju glinenih golubova- trap, u skitu Jovan Amanović oborio dva državna rekorda!

„Papovkom“ titule brane Radiša Borisavljević („Dragan Jevtič Škepo“) i ekipa „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca, a vojničkom puškom Slobodan Živković (Metalac FOD Bor) i ekipa Metalca FOD. Prošle godine na Šampionatu Srbije u ovoj disciplini nije održano takmičenje vojničkom puškom 3 puta 10 metaka zbog nedovoljnog broja ekipa. Ove godine prijavljeno je pet ekipa i podeliće se medalje u ovoj discplini.

Pištoljem, obe zlatne medalje pripale su strelcima beogradskog Akademca čiji je trener mr Mitja Grgić. Slavili su ekipno i pojedinačno Saša Mudrinić.

Povezana vest:  Četiri titule Novom Beograd Ušću

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (držćavnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugastila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.