ritmicka_gimnastikaGIMNASTIKA

Severna Koreja suspendovana na dve godine

 

Međunarodna gimnastičarska federacija (FIG) izrekla je danas dvogodišnju suspenziju Severnoj Koreji, jer je nacionalni savez te zemlje falsifikovao datum rođenja jedne takmičarke. Kazna se odnosi na sve takmičare iz Severne Koreje i ističe 5. oktobra 2012. godine, pa će reprezentativci ove zemlje propustiti i Olimpijske igre u Londonu.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Maribor za gol bolji od „orlova"

Gimnastičarka Hong Su Jong je u poslednjih sedam godina u tri različite prijave navela tri različita datuma rođenja, a moraće da vrati i srebrnu medalju osvojenu na Svetskom prvenstvu 2007. godine. Ona je prošlog meseca pred SP navela da je rođena 1989. godine, ali su predstavnici FIG pronašli njenu prijavu za OI 2004. gde stoji da je rođena 1985, a za SP 2006. napisala je da je rođena 1986. godine.

Povezana vest:  U petak i subotu u Beogradu odigrano puno softbol mečeva

Severnokorejski savez je kažnjen i novčano sa 20.800 dolara, a ima pravo žalbe na ovu odluku.

Prema pravilima FIG, na međunarodnim takmičenjima ne mogu da učestvuju osobe mlađe od 16 godina. To je drugi put da je Severna Koreja kažnjena zbog falsifikovanja godine rođenja, pošto je 1993. otkriveno da je Kim Gvang Suk, tadašnja svetska prvakinja, tri sezone zaredom navodila istu godinu rođenja.

Povezana vest:  BICIKLIZAM, Trijumf Italijana Kirika za žutu majicu, Stefan Stefanović u „zelenom“