Veprovi_krecu_u_pohod_na_novu_titulu

Veprovi zvanično 10. u Evropi!

 

Zavesa na evropskoj sceni za sezonu 2011. spuštena je posle finalne utakmice EFAF kupa između London Blitza i Divljih veprova, pa je Evropska federacija američkog fudbala objavila konačnu listu 20 najboljih timova Evrope.

Nedelju dana pre nego što su Wild Boarsi postali vicešampioni EFAF kupa, u finalu Eurobowla Swarco Raiders-i iz Austrije savladali su prošlogodišnje šampione Berlin Adlere sa 27:12 i osvojili treću titulu u poslednje četiri godine, pa su ova dva tima zasluženo na vrhu liste.

Na trećem i četvrtom mestu našli su se poraženi timovi iz polufinala Eurobowla, austrijski Viena Vajkingsi i Grac Džajantsi. Divlji veprovi su demolirali jedan austrijski tim, Hohenems Blue Devils-e (51:7), ali je teško proceniti gde se taj tim nalazi u odnosu na ostale austrijske, jer ne spadaju u sam vrh austrijskog fudbala. Ove godine Blue Devilsi su bili stacionirani u prvoj od četiri kofenencije austrijske Divizije II (iznad su AFL i Divizija I). Primera radi, taj rang takmičenja igrali su i Zagreb Patriotsi, samo u trećoj konferenciji, a čini se da su Devilsi bili više okrenuti takmičenju u švajcarskoj ligi, koja im je zbog geografskog položaja bliskija, a u kojoj su izgubili u dva meča od Calanda Bronkosa, koji su četvrtfinalisti Eurobowla.

Povezana vest:  Divlje mačke bolje od Kraljica u istorijskom meču!

U polufinalu pred Kragujevčanima su pali i Crni Panteri (35:22), petoplasirani tim u ovogodišnjoj ligi Francuske, koja ima čak tri predstavnika u top 20, a konačno su poklekli u finalu protiv neprikosnovenog tima u Velikoj Britaniji, London Blitza – 29:7.

Svakako da lista najboljih klubova EFAF-a ima dosta manjkavosti, obzirom da uzima u obzir samo učešče u takmičenjima pod svojom direktnom organizacijom (a ne nacionalna prvenstva), pa se tako dogadja da Berlin Adler-i budu drugi na listi, iako imaju tek 7 skor u regularnom delu obe divizije GFL-a (German Football Leguage), a da su samo dva Nemačka kluba uopšte upisana na listi.

Povezana vest:  Derbi Severa: Celtisi čekaju Lovce

Ipak, do postojanja boljeg i savršenijeg sistema, što svakako nije u našoj ingerenciji, Srbi mogu da se ponose da imaju klub koji je 10. na jedinoj zvaničnoj listi evropske federacije. Malo li je?

 

 

 

Lista najboljih 20 klubova u izboru EFAF-a

Lista najboljih 20 klubova u izboru EFAF-a

1. Swarco Raiders Tirol (Austrija)

Povezana vest:  RAGBI 13, Partizan osvojio Trofeja Beograd

2. Berlin Adler (Nemačka)

3. Raiffeisen Vikings Vienna (Austrija)

4. Turek Graz Giants (Austrija)

5. Carlstad Crusaders (Švedska)

6. Kiel Baltic Hurricanes (Nemačka)

7. Calanda Broncos (Švajcarska)

8. London Blitz (Velika Britanija)

9. Danube Dragons (Austrija)

10. Kragujevac Wild Boars (Srbija)

11. Prague Panthers (Češka)

12. Amiens Spartiates (Francuska)

13. Søllerød K.Noah Gold Diggers (Danska)

14. Panthers Parma AFT (Italija)

15. Les Black Panthers de Thonon les Bains (Francuska)

16. Prague Black Hawks (Češka)

17. Pioners de l`Hospitalet (Španija)

18. Cougars of Saint Ouen l’Aumône (Francuska)

19. ADT Valencia Firebats (Španija)

20. Lelystad Commanders (Holandija)