ANDREA ARSOVICUredba o nagrađivanju i dalje razlog ogorčenja stručnjaka u streljačkom sportu

 

Odredba Uredbe Vlade Srbije o nagrađivanju trenera za uspeh strelaca, kamen je spoticanja i razlog velikog ogorčenja stručnjaka u Streljačkom savezu Srbije. Utisak je da stvari nisu rešene ni posle skoro petočasovnog„okruglog stola“ održanog u SD Crvena zvezda, kome je prisustvovalo 36 trenera iz čak 20 klubova!

Sastanak je sazvao predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović (na inicijativu većeg broja klubova), koji je istakao da je navedena odredba Uredbe (uprkos dobrim namerama), izazvala konflikt među streljačkim stručnjacima koji na streljačku organizaciju i streljački sport u Srbiji  može delovati krajnje destruktivno:

– Kao predsednik Saveza, suočen sa ovakvom opasnošću, morao sam da reagujem, iako znam da trenutak nije najbolji zbog činjenice da za sedam dana reprezentaciju i stručni štab očekuje Šampionat sveta u Minhenu. Nismo, međutim, smeli da čekamo jer bi svako odlaganje rešavanja ovog problema produbljivalo jaz i vodilo u haos – naglasio je Stevanović, istakavši da je odmah posle donošenja Uredbe u razgovorima sa predstavnicima  Ministarstva i Sportskog saveza upozorio na njene nedostatke.

Stevanović je posebno ukazao na to da su navedenom Uredbom iz sistema nagrađivanja potpuno eliminisani klupski treneri koji  su, pokazalo se i u diskusiji  na „okruglom stolu“, nezaobilazni i možda i najvažniji faktor u stvaranju asova, jer „u klubu je baza, u reprezentaciji nadgradnja“ na šta je ukazivala većina diskutanata. Kao najdrastičniji primer navedena je i nedavna odluka Vlade da se, u skladu sa Uredbom,  za Andreu Arsović i Bobanu Veličković, evropske šampionke vazdušnom puškom i pištoljem iz Meraker u martu ove godine, nagrade članovi stručnog štaba reprezentacije, a ne njihovi treneri u klubovima Dragan Donević iz Partizana i Boban Marković iz Bora 030!

Povezana vest:  Juniorke Srbije vicešampionke Evrope

Rasprava na „okruglom stolu“ vođena je u dva pravca – o stručnom radu u Savezu i nagrađivanju trenera. Čulo se dosta kritičkih tonova, a jedan od njih se odnosio i na problem nepostojanja Pravilnika o stručnom radu, koji još uvek nije usvojen, zbog polarizacije u Stručnoj komisiji koja nije mogla da prihvati ni jedan od ponuđenih predloga, pa je i Upravni odbor ostao bez rešenja. Mnogi treneri nisu zadovoljni jer je, kako su istakli „sva vlast u reprezentaciji, data jednom čoveku“, on bira strelce i saradnike u stručnom štabu i tako, na izvestan način, direktno odlučuje o raspodeli nagrada koje pripadaju treneru strelca. Ukazano je i da ne postoje objektivni kriterijumi za izbor trenera reprezentacije, iako ovo zvanje, daje mogućnost da dobiju nagrade ako strelci postignu rezultate, a u pitanju je, za streljački sport, veliki novac! Bilo je prigovora i na Pravilnik o izboru strelca godine, jer se dogodilo da Andrija Zlatić, evropski šampion 2009. ne bude i strelac godine…

– Meni se čini da smo, na neki način, previše u prvi plan stavili rad u reprezentaciji na pripremama, iako je on samo stepenik ka uspehu – rekao je Vladimir Jeftić predsednik Trenerske organizacije Srbije. – Ako je to najvažnije, a nije, klubovi bi mogli da sakupe dva tri puta godišnje novac  i da pošalju po sedam – osam strelaca na te pripreme i da, potom, samo trljaju ruke,  jer će im se vratiti  – šampioni. Svi znamo, međutim, da bez upornog, često i decenijskog rada u klubu nema rezultata niti reprezentativaca.

Povezana vest:  Mikec pobedio Zlatića u Bundes ligi

Na kraju je predloženo da Streljački savez Srbije, koristeći pre svega stavove i zaključke sa „okruglog stola“ pripremi i predlog Pravilnika o stručnom radu, ali i Preporuku o nagrađivanju, koja će se više oslanjati na etiku i moral pojedinca, uz poštovanje odredbi Uredbe koja je i dovela do sukoba, do njene, kako se svi nadaju, skore izmene.

– Mi sami ne možemo da menjamo Uredbu, ali ovakve situacije možemo da rešimo ako smo moralni i dobronamerni, a nadam se da jesmo ukoliko prednost dajemo opštem dobru, a ne ličnim interesima kada je u pitanju streljački sport. Treba verovati da će takvu preporuku svi prihvatiti… Moram da kažem i da je selektor Zoran Stojiljković radio, i još uvek radi, u okvirima ovlašćenja koje je dobio od Upravnog odbora. Da li je to dovoljno dobro ceniće organ koji ga je imenovao na dužnost. Takođe moram da naglasim, da uspesi i rezultati strelaca demantuju utisak, koji bi mogao da se stekne posle ovog sastanka, da je u našoj organizaciji haos-  zaključio je Stevanović i dodao:

– Moral i etika su više od zakonitosti, ali uključuju zakonitost. U tome možemo pronaći rešenje i izlaz iz ovog problema.

Povezana vest:  Sanja Ivošev podelila medalje u target sprintu

Selektor Zoran Stojiljković, koji je bio protiv ovog sastanka u trenutku kada je pred strelcima najvažnije takmičenje u olimpijskom ciklusu, izjavio je da će, dokle god je na funkciji,  insistirati na autonomnosti u izboru reprezentaivaca i saradnika i da neće prihvatiti bilo kakvo nametanje i nove ljude u stručnom štabu za SP u Minhenu od 29. jula do 11. avgusta.

– Sa stručnjacima koje sam izabrao za šampionat sveta sarađujem već duže vreme, a skoro svi su prošli nekoliko ciklusa priprema, jer jer je program rada u poslednjih godinu dana usmeren ka  ovom takmičenju gde prvi put imamo priliku da osvjimo olimpijske vize za London 2012. Nemam obraza da ih se odreknem zarad drugih, pogotovo što većina njih, kao i ja, ulaže mnogo vremena i truda, često na uštrb porodice i posla, skoro bez ikakve nadoknade, da bismo se stavili na raspolaganje reprezentativcima. Takav stav mora da se ceni i poštuje, baš kao i Uredba. Ona je takva kakva je i sigurno ima nekih manjkavosti,  ali mislim da će, zbog ovakvih priča i postupaka, u vladi jedva dočekati da je u najskorije vreme ukinu, iako kao i drugi, ne bih voleo da se to desi – smatra Stojiljković, naglasivšpi da kada je preuzimao selektorsku dužnost nije to uradio zbog nagrade i nacionalnog priznanje pošto tada još nisu postojali.