michael_phelps

Latinjina: Nije mi žao što je Felps oborio moj rekord

 

Ruska gimnastičarla Larisa Latinjina, koja je do nedavno bila sportiskinja sa najviše trofeja u istoriji Olimpijskih igara, rekla je da joj ne smeta što je američki plivač Majkl Felps oborio njen rekord.

Latinjina, koja je na Olimpijadama 1956, 1960. i 1964. godine osvojila 18 medalja za tadašnji Sovjetski savez, rekla je da joj je drago zbog Felpsa koji je juče osvojio 19. odličje.

Povezana vest:  Felps se izvinio zbog vožnje u pijanom stanju

„Gledala sam ga kako pliva i videla sam kako moj rekord odlazi. On je veoma talentovan – u to nema sumnje“, rekla je ova 77-godišnjakinja, a preneo AP.

Latinjina je bila aktivna u periodu kada je gimnastika bila vezana za ženstvenost i zrelost, a ne za tinejdžerske akrobacije koje već decenijama dominiraju sportom.

Za razliku od današnjih gimnastičarki, koje se povlače sa 18 godina, Latinjina je debitovala sa 19, a poslednju medalju osvojila je na OI u Tokiju 1964. kada je imala gotovo 30 godina.

Povezana vest:  VESLANJE, REPREZENTACIJA SRBIJE OD PETKA U ZAGREU NA PRVOM MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U NOVOJ SEZONI

Ona je rekla i da joj je nije žao što je njen rekord oboren jer je Felps to zaslužio.

„Sjajno je radio. Kao sportista mogu samo da budem srećna što vidim da postoji tako talentovani sportista koji može da obori taj rekord“, rekla je ona.

Bivša sovjetska gimnastičarka i dalje je jedina žena sa devet zlatnih medalja.

Povezana vest:  PLIVANJE SP ŠANGAJ, Australijanac Magnuson pobedio na 100 metara slobodno

Istovremeno, predsednik Organizacionog komiteta Igara u Londonu Sebastijan Kou izjavio je da Felps možda jeste najuspešniji olimpijski šampion ali ne i najveći.

„Može da se kaže da je najuspešniji, ali nisam siguran da je najveći. Ko je najveći? Po mom mišljenju Felps nije“, rekao je Kou, a prenela agencija Rojters.