U Sremskim Karlovcima, danas je održan „Olimpijski čas“ u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, a sa mališanima se družio naš najbolji desetobojac, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu i dva puta učesnik Olimpijskih igara Mihail Dudaš.

Mihail Dudaš je na otvaranju Olimpijskog časa poručio školarcima: „Velika mi je čast što sam danas ovde sa vama u ime Olimpijskog tima Srbije jer sam imao i tu čast da budem deo tima koji je predstavljao Srbiju ovog leta na Olimpijskim igrama u Riju.“

Povezana vest:  Rastić: Ne idem u Soči zbog nesportskih kriterijuma OKS

U okviru „Olimpijske tribine“ naš najbolji desetobojac pokazao je mališanima svoju bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva 2015. u Amsterdamu, objasnio kako se trenira desetoboj i kako izgleda njegov dan na pripremama. Govorio im je o štetnosti dopinga i o tome kako izgleda život u olimpijskom selu, kao i ishrana u restoranu olimpijskog sela.

Nenad Milenković predsednik opštine Sremski Karlovci zahvalio se Olimpijskom komitetu i Mihailu Dudašu što su kroz ovu akciju posetili Karlovce, a učesnicima Olimpijskog časa je poručio koliko je važan sport:  „Nadam se da ćete danas na „Olimpijskom času“ shvatiti da je sport bitan u vašim životima jer čini da budete zdravi, srećni i veseli.  Sremski Karlovci će uvek podržati ovakve akcije i promociju sporta, olimpizma i zdravog načina života uopšte. Drago mi je što je danas sa nama pre svega veliki čovek i sportista Mihail Dudaš koji je sa puno energije pristupa deci i mladima.“

Povezana vest:  KONAČAN BILANS MEDALJA OI 2012, Amerikanci najuspešniji, Srbija na 43. mestu liste medalja

Učesnici “Olimpijskog časa” su imali priliku da kroz različite radionice i aktivnosti steknu znanja o istoriji Olimpijskih igara, olimpijskim simbolima i sportovima, kao i znamenitim sportistima – olimpijskim herojima današnjice.

Najmlađi osnovci koji su imali priliku da kroz Olimpijsku bajku nauče više o Olimpijskim igrama i pravim vrednostima koje treba da usvoje u svom odrastanju. U ovoj knjizi oživljena su Grčka božanstva i lik Pjera de Kubertena, a deci je na duhovit i jednostavan način upoznaju sa Olimpijskim igrama od vremena nastanka Antičkih igara pa sve do stvaranja modernih Olimpijskih igara.

Povezana vest:  1. OLIMPIJSKE IGRE 1896, Prve Igre održane u Atini uz ogroman entuzijazam Grka