Ukoliko izbori plasman, reprezentacija Srbije u ragbiju 13 takmičiće se ili u grupi C ili u grupi D Svetskog prvenstva koje se 2017. godine održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. Žrebom koji je simultano održan u Ouklendu (Novi Zeland) i Brizbejnu (Australija) određen je raspored sve četiri grupe u prvoj fazi takmičenja 15. planetarnog  šampionata.

Svetsko prvenstvo 27. oktobra 2017. godine u Melburnu otvoriće branilac trofeja Australija i Engleska, kojima će društvo u grupi A praviti još Francuska i Liban. U B grupi igraće Novi Zeland, Samoa, Škotska i Tonga, dok će u grupama C i D biti po tri reprezentacije. SP u ragbiju 13 u prvoj fazi ima specifičan raspored, pa će selekcije u ovim grupama igrati i utakmice između sebe, odnosno svaka ekipa će odigrati tako po tri meča.

Povezana vest:  Prvo takmičenje u ski letovima u FIS sezoni

Uz jednog od domaćina Papua Novu Gvineju, u grupi C takmičiće se još dve reprezentacije pobednici evropskih kvalifikacija koje se igraju u oktobru. U grupi D, Fidžiju i Sjedinjenim američkim državama društvo će praviti pobednik baraža evropskih kvalifikacija.

Jedno od tri mesta iz evropskih kvalifikacija na SP traži i selekcija Srbije kojima će na jesen u grupi rivali biti Vels i Italija. U drugoj grupi evropskih kvalifikacija igraju Irska, Španija i Rusija, da bi pobednici izborili dalji plasman, dok će najbolje drugoplasirane reprezentacije igrati baraž za to preostalo treće mesto iz Evrope koje vodi na SP.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srbija ubedljiva u Španiji

Što se tiče druge faze Svetskog prvenstva, najboljih osam reprezentacija će se po klasičnom kup sistemu boriti za titulu svetskog prvaka koju je najviše puta osvajala aktuelni šampion – Australija. Mesto u četvrtfinalu imaće po tri reprezentacije iz grupa A i B, dok će samo pobednici grupa C i D izboriti učešće u eliminacionom delu.

Sam plasman na SP bio bi neviđeni, istorijski uspeh za selekciju Srbije koja će prvi meč u poslednjoj fazi kvalifikacija igrati protiv Velsa u Laneliju 15. oktobra, dok će Italijani nedelju dana kasnije gostovati u Beogradu. Čelnici Ragbi 13 federacija Srbije napravili su temeljan plan priprema koji se sprovodi još od početka godine kako bi igrači bili što spremniji za veliki izazov na jesen.

Povezana vest:  Legendarni trofej UEFA Champions League stiže u Srbiju

Veliku pomoć u pripremama imaće u novom pojačanju u stručnom štabu, engleskom stručnjaku srpskog porekla Darenu Higinsu koji je prošlog meseca radio već sa reprezentacijom . Higins se početkom avgusta vraća u Srbiju kako bi nastavio sa daljim pripremama za istorijske mečeve u oktobru.